Екипът на СЗО започва разследването в Ухан, досега учените бяха под карантина

DenNews.bg
28.01.2021
размер на текста:

Екипът на Световната здравна организация (СЗО) излезе от карантината в китайския град Ухан и започна работа по установяване на произхода на вируса, който предизвика коронавирус пандемия, съобщават АП, АФП и "Гардиън".

Изследователите, които трябваше да се изолират за 14 дни след пристигането си в Китай, напуснаха хотела с автобус.


Мисията стана изключително политизирана, след като Китай се опита да отклони отправяните обвинения, че е допуснал поредица от грешки в началото на епидемията. Големият въпрос без отговор е дали китайската страна ще позволи на експертите да проведат щателно разследване и да разпитат всеки, който се смята, че може да помогне на разследването.

То започна след сериозни противоречия между страните и доведе до необичайно оплакване от СЗО, че Китай се е забавил твърде много с финалните приготовления.


Китай, който твърдо се противопоставя на независимо разследване, което не може да контролира напълно, коментира, че казусът е сложен и че здравните власти са ангажирани с нови огнища на вируса в Пекин, Шанхай и други градове.

В сряда говорителят на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон иска пълно международно разследване за установяване произхода на възникналата епидемия в Китай.

Коронавирусът уби повече от 2 милиона души и зарази най-малко 100 милиона души за една година от засичането на първите случаи в китайския град Ухан. Учените са съгласни, че заболяването е с животински произход и конкретно се фокусират върху пазар в Ухан, където се продават диви животни.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети