Байдън с първи, но решителни стъпки в борбата срещу климатичните промени

DenNews.bg
28.01.2021
размер на текста:

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа поредица от изпълнителни заповеди, насочени пряко срещу овладяване на климатичните промени. Байдън налага мораториум върху издаването на нови лицензи за сондажи за петрол и природен газ върху федерални терени – суша и вода. Освен това се разписва удвояването на производството на вятърна енергия от морето до 2030 г.
Очаква се решенията на държавния глава да срещнат твърда съпротива от енергийната индустрия.
"Днес в Белия дом е ден, посветен на климата. Вече чакахме твърде дълго. Не можем да чакаме повече", каза Байдън при подписването на заповедите.


Той заяви още, че САЩ трябва да водят глобалния отговор на кризата с климатичните промени.


"Точно както се нуждаем от единен национален отговор на COVID-19, така отчаяно се нуждаем от единен национален отговор на климатичната криза, защото има климатична криза," каза той и добави, че нито едно от предизвикателствата не може да бъде посрещнато само от САЩ.

В Белия дом ще бъде създаден офис по вътрешната политика в областта на климата, а Байдън обяви още, че на 22 април – Деня на Земята ще бъде проведена среща на върха, на която световните лидери да обсъдят действия срещу глобалното затопляне.


Според плана на Байдън изменението на климата ще се превърне както в приоритет на "националната сигурност", така и в "външната политика".

Президентът на САЩ също призовава директор на националното разузнаване да подготви разузнавателен доклад за последиците за сигурността на изменението на климата.

Според „Ню Йорк Таймс“ добивът на изкопаеми горива в публични земи представлява почти една четвърт от всички емисии на въглероден двуокис в САЩ.
Заповедта на г-н Байдън не разглежда конкретно собствениците на частни имоти или държавни публични земи.
Той е подписал повече от три дузини изпълнителни заповеди през първата си седмица на поста, повече от който и да е от предшествениците си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети