Байдън и Путин проведоха първи телефонен разговор

DenNews.bg
27.01.2021
размер на текста:

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първи телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, като е изразил загриженост заради задържането на опозиционера Алексей Навални, хакерските атаки срещу американски институции, както и за намесата на Русия в американските избори. Байдън и Путин разговаряха по телефона, по инициатива на американския лидер, съобщи пресаташето на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Гласът на Америка".
Псаки допълва, че зад хакерските атаки, извършени чрез интервенция в софтуера SolarWinds, стои Русия.

Акцент на разговора е било и продължаването на двустранния договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия с пет години.

Същевременно 46-ият президент на САЩ е подкрепил категорично суверенитета на Украйна в условията на "продължаваща руска агресия" - цитира позицията му Псаки.

От американската страна е поставен и въпросът за предлаганото от руснаци възнаграждение на талибаните за убийства на американски военни в Афганистан.

Припомняме, по-рано Байдън заяви, че ще има промяна в американската политика към Русия и че като президент няма да стои безучастно докато атакуват страната му.

Във връзка с телефонния разговор Белият дом публикува кратко официално изявление, в което се посочва, че президентите са обсъдили готовността на двете страни за продължаване на договора за стратегическите оръжия с пет години и са се споразумели да бъде постигнато споразумение за това до 5 февруари.

Президентът Байдън е дал ясно да се разбере, че Съединените щати твърдо ще действат в защита на националните си интереси в отговор на руските действия, целящи да нанесат вреди на САЩ и на техните съюзници.

Посочва се още, че двамата президенти са се споразумели да водят прозрачен и последователен диалог в бъдеще.

Кремъл също излезе с официална информация, в която като "основни моменти" от разговора са отразени продължаването на Договора за стратегическите нападателни оръжия, излизането на САЩ от Договора за открито небе, бъдещите действия по иранската ядрена програма, "вътрешноукраинското регулиране" и руска инициатива за среща между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Допълва се, че са били обсъдени сътрудничество в борбата с пандемията от коронавируса и в други сфери като търговско-икономическата.

Казва се още, че Путин и поздравил Байдън с началото на мандата му и е заявил, че нормализирането на отношенията е в интерес на двете страни.

В официалната информация от Кремъл не се казва нищо за Навални, хакерските атаки срещу САЩ, Украйна, предлаганите награди на талибаните за убийства на американски и натовски военни.

От пресслужбата на Кремъл определят разговора като "делови и откровен".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети