Личната защита от 1 февруари задължително да е маска, отпадат шлемове и шалове

DenNews.bg
27.01.2021
размер на текста:

Правителството реши да бъде удължен срокът на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Това е официализирано със заповед на здравния министър. От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.

Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.
Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване разпространението на COVID- 19, както и на въздействието му върху общественото здраве и здравната система.

Ако една маска има клапан, не е добре за околните. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира заповедта, че от 1 февруари на публични затворени пространства и при струпване на хора отвън задължително се носят само маски.

Маските KN95 са добри, но затрудняват дишането. Не може да се носят от деца, от хора със сърдечно-съдови заболявания. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки и собственик на аптеки "Ремедиум" Николай Костов пред Нова телевизия. Маската трябва да се смени, когато дишането през нея стане трудно, добави Костов. И предупреди, че маските с клапа не предпазват околните, защото издишваният въздух минава почти безпрепятствено По отношение на маските от плат, Костов коментира пред Нова телевизия, че "те не представляват особена защита". Търсят се повече хирургически маски, добави той. Именно и към хирургическите маски пренасочи и здравният министър.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети