Съдът отмени запор върху имоти на фирма, свързана с Божков

DenNews.bg
26.01.2021
размер на текста:

Административен съд - София-град отмени запор върху имоти за близо 1 млн. лв., наложен на фирма, свързана с Васил Божков. Решението е за "Декарт" ООД и е от средата на декември 2020 г., съобщава вестник "Сега".
Причина за блокираното имущество са данъчни задължения от 117 000 лв. - главница и лихви, които "Декарт" не оспорва, но твърди, че запорите са наложени немотивирано и несъразмерно. Обезпечителните мерки са наредени през август 2020 г. Дружеството оспорва блокирането на имуществото пред директора на НАП-София, но на 21 септември той оставя в сила мерките.
Под възбрана са 10 имота, собственост на дружеството. Съдът приема, че постановлението на данъчните е незаконосъобразно и неправилно. Освен това в него не се посочват конкретни мотиви, че обезпечаването на публичното вземане от 117 000 лв. е наложително, подчертава съдът.
Данъчните се позовават на течаща от февруари 2020 г. ревизия на дружеството. Към септември, когато шефът на НАП отказва да преразгледа запорите обаче, тази ревизия още не е приключила. Имотите са възбранени по данъчната им оценка. Съдът установява, че сборът от данъчните оценки само на първите четири имота е на стойност 180 820 лв., т.е. значително по-висока от задължението. Общата стойност на данъчните оценки на всички имоти е около 940 000 лева.
С други думи, е налице свръхобезпеченост на публичното държавно вземане с имущество на фирмата, пише в решението си съдът.
Освен това по този начин се пречи на възможността дружеството да се разпорежда с активите си, както намери за добре, а същевременно се създават и предпоставки НАП да бъде съдена по Закона за отговорността на държавата.
Решението на съда е окончателно и с него се връща преписката на НАП с инструкции да бъдат наложени обезпечителни мерки, но за далеч по-малка сума - за 117 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети