Излекуваха със синтетични антитела болна от COVID-19 горила

DenNews.bg
26.01.2021
размер на текста:

Възрастна мъжка горила от зоопарка в Сан Диего, Калифорния, заразена с новия коронавирус, оздравя след приложено експериментално лечение със синтетични антитела, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Уинстън, 48-годишен представител на вида западна низинна горила, както и няколко други примата, дадоха положителна проба за вируса на 11 януари, по време на анализ на фекална материя.
Това е първият случай на естествено предаване на COVID-19 при човекоподобни маймуни. Заразата е предадена от асимптоматичен служител, който е носил ръкавици.

"Групата беше заразена с нов, силно инфекциозен вариант на коронавируса, който неотдавна беше идентифициран в Калифорния", се посочва в изявлението, направено от зоопарка в Сан Диего.
Няколко горили показаха симптоми на лека кашлица, запушен нос или хрема и епизоди на летаргия.
Заради напредналата си възраст и влошено здравословно състояние, Уинстън е бил прегледан под упойка. Страдащ от пневмония и сърдечни заболявания, той е лекуван с коктейл от лекарства за сърце, антибиотици и моноклонални антитела.

 

Въпросните синтетични антитела, произведени в лаборатория и инжектирани интравенозно, имитират функционирането на имунната система след инфекция с коронавирус.

Лечението въз основа на "моноклонални" антитела беше одобрено през ноември в САЩ. През октомври то беше приложено експериментално на бившия президент Доналд Тръмп.
От зоопарка подчертават, че Уинстън е получил лечение, което не може да се използва при хора. Екипът, който полага грижи за него, вярва, че антителата са допринесли за способността му да преодолее болестта. Източник: dariknews.bg

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети