Предупреждение от Русия: Жените да избягват забременяване поне три месеца след COVID-19

DenNews.bg
25.01.2021
размер на текста:

Министерството на здравеопазването на Русия препоръчва на жените да заплануват евентуална бременност не по-рано от три месеца, след прекарване на коронавирусна инфекция, предаде ТАСС.
Това се налага от факта, че са възможни усложнения и влияния върху плода от страна на препаратите, прилагани при лечението на новия коронавирус.
Препоръките на здравното ведомство целят да се избегне развитието на венозни и тромбовенозни усложнения и възможното тератогенно влияние върху плода от страна на препаратите, включени в схемата на лечение на COVID-19.

Отбелязва се също, че по данни на статистиката, жените изкарват по-леко новата коронавирусна инфекция, в сравнение с мъжете, но при това не трябва да се игнорират вероятните й последствия върху репродуктивното здраве.
Те са свързани с токсичните ефекти на използваните препарати, на продължителността на хоспитализацията в отделенията за реанимация и интензивна терапия, на декомпенсацията на хроничните съпътстващи заболявания, се казва в документа на руското здравното ведомство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети