Забраняват разговори по телефони в обществения транспорт във Франция

DenNews.bg
23.01.2021
размер на текста:

Пътниците на метрото и други видове транспорт във Франция трябва по-добре да се въздържат от разговори, включително по мобилен телефон, за да не се увеличи рискът от заразяване с коронавирус, предупредиха здравните власти.

Необходимостта от носене на маска при използване на обществен транспорт, където социалното дистанциране е невъзможно, "трябва да бъде допълнена от такава проста предпазна мярка като отказ от използване на мобилен телефон. Като цяло е по-добре да се въздържате от говорене изцяло", се казва в изявлението.

 Експертите не се съгласиха със становището на здравния министър Оливие Веран, който заяви в четвъртък, че с изключение на хирургическите маски, всички останали видове маски, особено домашните, не осигуряват подходящото ниво на защита срещу коронавирус. "Такива мерки могат да бъдат оправдани от принципа на предпазливостта, но те не разчитат на достатъчно научни доказателства", казват експерти от Медицинската академия.

Според тях "такива препоръки на властите по отношение на установените навици на населението за защита срещу вируса рискуват да предизвикат объркване сред хората, както и съмнения относно точността на официалните инструкции". Академията също така препоръчва на френското население "да се носят антивирусни маски, дори когато разстоянието до най-близкия човек е повече от 1 метър", като същевременно не забравя да предпазва устата и носа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети