Франция въведе изискването за отрицателен PCR тест за всички граждани на страни от ЕС

DenNews.bg
22.01.2021
размер на текста:

Франция изисква на влизане всички граждани на Европейския съюз, включително и българите, които пристигат от Европа, да предоставят отрицателен резултат от RT-PCR тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщиха от МВнР.

Мярката влиза в сила от 00 ч. на 24 януари 2021 г., неделя. По предварителна информация ограничението се отнася за пътниците, които влизат във Франция със самолет или с морски транспорт. Очаква се в събота, 23 януари 2021 г. да бъдат оповестени подробности, включително дали мярката ще се отнася и за пътуващите със сухопътен транспорт.

От Външно припомнят, че от 18 януари 2021 г., изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването, се прилага за всички граждани над 11-годишна възраст, които влизат във Франция от други държави (извън Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана).

Освен отрицателен PCR тест, гражданите трябва преди отпътуването, да заявят, че ще спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, както и че са съгласни в края на този 7-дневен период да им бъде направен повторен тест «RT-PCR COVID".

От 18 януари 2021 г. изискването за представяне на отрицателен тест "RT-PCR COVID", направен в рамките на 72 часа преди пътуването, се прилага и за пристигащите над 11-годишна възраст във Франция от Великобритания. Преди отпътуването те също трябва да представят заявление, в което предварително се ангажират да спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, като в края на този период да им бъде направен повторен тест "RT-PCR COVID".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети