10 души са арестувани за онлайн търговия с маратонки ментета

DenNews.bg
22.01.2021
размер на текста:

10 души са арестувани при операция на полицията в Пловдив срещу схема за онлайн продажби на маратонки менте, ръководена от двама братя. За около 3 години групата успяла да спечели близо 700 000 лева, като маратонките са продавани през четири онлайн платформи. Спортните обувки пристигали в Пловдив, където са складирани в тайник в южната индустриална зона на града, близо до бившия завод за обувки "Чайка".
"Става дума за търговия с маркови стоки без съгласието на притежателя им - маратонки имитации на "Адидас" и "Найк", внесени от Турция и продавани през интернет. Над 700 000 лева са били генерирани, като са били изпращани на един от основните организатори на личната му сметка, а после превеждани на друга сметка на търговско дружество. Организаторите са имали висок стандарт на живот. Двама братя стоят зад това - единият е обявен за издирване, тъй като е извън страната, а другият е задържан", заяви на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
Останалите 9 арестувани са участвали в пласмента на фалшивите маратонки.
Шефът на полицията в Пловдив Йордан Рогачев допълни, че дневният оборот в определени дни е достигал до 20 000 лева.
"Обиски са извършени на 7 адреса до момента, като специфичното е, че извън сумата от 700 000 лева, към момента на задържането имаше информация за новопристигнала стока, които да бъдат продавани по интернет. Зад специално изградена подвижна стена има таен склад, в който бяха намерени около 3000 чифта маратонки за над 600 000 лева", допълни прокурор Попов.
Освен маратонките, като доказателства са иззети мобилни телефони и компютри.

"Има доказателства, че още преди 4 години хора от тази фамилия са се занимавали с тази дейност", каза още окръжният прокурор.

Румен Попов обясни и схемата на действие - чрез интернет сайтове клиентите са поръчвали избраните артикули. След това подставени лица изпращат поръчките чрез спедиторска фирма, а заплащането е ставало директно на ръководителите на схемата. След заплащане от страна на клиента сумите се теглят в кеш като физически лица, за което не се заплащат и декларират никакви данъци. На следващ етап приходите се превеждат към дружество, което е еднолична собственост.

Със спечелените от престъпната схема пари са построени ритуален дом, който е действал като параван за изпирането на придобитите средства. Изградена е и 4-етажна жилищна кооперация в квартал "Изгрев". И двете сгради са без никакви документи.

Очаква се в понеделник от прокуратурата да поискат съдът да наложи на задържаните най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети