По-заразният нов щам на коронавируса вече е в България

DenNews.bg
21.01.2021
размер на текста:

Новият щам на коронавириса, който е по-заразен, вече е в България.
„Дадохме за анализ 4 проби на българи, завърнали се от Великобритания. Макар още официално да нямаме данните от централната лаборатория, смятаме, че този щам е в България“, каза директорът на Пирогов проф. Асен Балтов на редовната пресконференция на здравните власти. "Затова трябва да бъдем много по-внимателни", предупреди той.
Запазва се тенденцията броят на излекуваните да е в пъти по-голям от броя на потвърдените положителни случаи на коронавирус у нас. За седем дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи е 2993. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По отношение на заетостта на болничните легла на национално равнище тези за неусложнени пациенти към 21 януари е 29%. Най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област, следвана от София-град. По отношение на заетостта на интензивните легла тя е 43%. Най-висока използваемост на леглата е в София област, Силистра, Ловеч и Видин. По отношение на медицински персонал общият брой заразени към днешна дата е 9339 души. 989 са на домашно лечение, 89 са хоспитализирани, а на интензивно лечение са 7 души, от които 5 в София-град, един в Шумен и един в Сливен. Излекуваните медици до момента са 8161.
"През последната седмица за пръв път от месеци имаме област в жълтата зона - със заболяемост между 20 и 60 на 100 000, това е област Разград", обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично", коментира Кунчев. "Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия. Хубавото при новия вариант е, че той не води до тежки последствия, лошото е, че той е в пъти по-заразен“, каза Кунчев. В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас", предупреди той "От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми, каза още главният здравен инспектор. Резултати от секвенирането на вируса у нас все още няма, но няма съмнение, че новият вариант е тук", заключи той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети