Съд постанови 30-дневен арест за Навални, той призова за протести

DenNews.bg
19.01.2021
размер на текста:

Съд на московския район Химки се произнесе скоростно по ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални, завърнал се в родината си и постанови той да бъде задържан под стража до 15 февруари, предаде ТАСС. "Съдът арестува Навални за 30 дни. До 15 февруари", съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в "Туитър". Това бе потвърдено и от адвоката Вадим Кобзев.
Навални призова руските граждани да излязат на протести. "Не се страхувайте, излезте на улиците. Не излизайте заради мен, излезте заради себе си и своето бъдеще", каза той във видеоклип в "ЮТюб", разпространен след обявяване на решението на съда.
Навални бе задържан московско летище при пристигане от Германия, където се възстановяваше от отравянето му с „Новичок“ през лятото.
Представители на ООН и западни държави призоваха Русия да освободи опозиционния политик, а някои държави заплашиха с допълнителни санкции срещу руските служители, отговорни по случая, припомня Ройтерс.

Според руската служба за изпълнение на наказанията осъденият условно Алексей Навални е издирван от 29 декември 2020 г. за многократни нарушения на изпитателния срок. На 29 т.м. Симоновския районен съд на Москва ще разгледа искането на затворническата администрация условната присъда срещу дисидента да бъде заменена с ефективна, предаде ТАСС.

Междувременно Европейският парламент включи извънредна точка в дневния ред на първата си за тази година сесия, за да обсъди задържането на руския опозиционер Алексей Навални. Предвижда се ЕП да приеме резолюция, съобщи председателят на институцията Давид Сасоли. Много сме загрижени, добави той, предаде БТА. Сасоли отбеляза, че Европа е спасила живота на Навални и изказа благодарност на Германия. „Призоваваме руските власти да го освободят, защото иначе нарушават човешките му права. Искаме Навални да посети ЕП много скоро“, добави председателят.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети