Обвиненият в хулиганство горски от Дупница излиза от ареста срещу парична гаранция

DenNews.bg
18.01.2021
размер на текста:

Обвиненият в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда горски служител от Дупница, Красимир Сулев, излиза на свобода срещу парична гаранция. Това реши днес тричленен състав на Окръжен съд-Кюстендил, който отмени определението на Районен съд-Дупница, с което на Сулев бе наложена постоянна мяката задържане под стража.
Сулев трябва да внесе гаранция в размер на 3 000 лв.

Той е привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 325, ал.1 и чл. 131, ал.1, т.2, във вр. с чл. 130, ал.1 от НК - за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда, от длъжностно лице- горски стражар по повод на изпълнение на службата му.

Припомняме, че инцидентът възникна на 6 януари тази година на ул. „Венелин“ в Дупница. В края на 2020 г., пострадалия К. С. е бил санкциониран от обвиняемия за нарушение на Закона за горите, като автомобилът, с който е прекарвал незаконно добит дървен материал е бил конфискуван и оставен в двора на ТП „ДГС Дупница“.
Съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторство на деянията от страна на обвиняемия, като този извод се прави на база събраните на този етап доказателства по досъдебното производство. За престъплението по чл. 325, ал.1, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и кумулативното наказание- обществено порицание, а за престъплението по чл. 131, ал.1, т.2, във вр. с чл. 130, ал.1 предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години. По смисъла на закона, повдигнатите обвинения не са за тежки умишлени престъпления.
От данните по делото не може да се извлече обосновано предположение за съществуваща опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Красимир С. е неосъждан, има регистриран постоянен адрес и създадена обвързаност със семейството, както и трудова заетост. Установено е, че е ангажиран и с треньорска дейност на деца, пише още в мотивите на съда.
Определението на Окръжен съд - Кюстендил, с което по отношение на Красимир С. е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ е окончателно.

Припомняме, че ударите, нанесени от Сулев на пострадалия, са заснети от приятели на пострадалия, като видеото бе разпространено в социалните мрежи и предизвика бурна реакция. По-късно обаче от показанията на свидетели и колеги на Сулев стана ясно, че той е бил предизвикван от пострадалия, който заплюл горския в лицето, посегнал му и опитал да му отнеме оръжието. Колеги на Сулев пък казват, че пострадалият има дръзко поведение и има случи, в които е отправял закани към тях.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети