"Ура" разтърси въздуха като с топовен гърмеж: Днес отбелязваме 143 г. от Освобождението на Дупница

DenNews.bg
14.01.2021
размер на текста:

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на майор Орлински, а впоследствие и на опълченците от Дупница, участвали в боевете на Шипка, бе отбелязано освобождението на града от османско иго. Заради епидемиологичната обстановка, тази година възстановка не бе правена, каквато бе традицията през последните години.
Бившата ученичка на Гимназия "Христо Ботев" Валерия Попева с изключително чувственото рецитиране на "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов, накара присъстващите да почувстват драмата от онези дни.
Венци поднесоха кметът на общината инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, съветници от ОбС-Дупница, директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска и граждани.

Днес се навършват 143 г. от Освобождението на Дупница.

Ето как Никола Лазарков, свидетел на събитията, описва своите спомени от паметната дата:
"И наистина, не се мина много, за посоченото от младежите място се показаха върховете на пики и червени флагчета на тях. И след това се подадоха и хора с войнишко облекло, на коне по двама в ред, проточени из шосето назад, а не след много и цяла редица - ескадрон с командира и офицерите му напред, излезе на открито и отгоре на върлината се показа. Оживлението в посрещачите се повиши. Те един друг се посбутаха, за да се подредят, свалиха фесовете си и всички - гологлави, като с един глас извикаха "ура", с което като с топовен гърмеж, разтърсиха въздуха. ...
... И докато множеството продължаваше своя радостен вик - оглушителното "ура" и се прибираше и подреждаше из снеговитата местност, ето че войниците от първите редове на ескадрона пристигнаха и стъпиха върху моста над поледената и почти от сняг затрупана Тополнишка река. Командира майор Орлински, който с щаба си вървеше напред, като видя голямото множество посрещачи със свещеници в църковно облекло, кръстове и знамена, отслаби хода и доближавайки полека, току пред самата процесия, спря и слезе от коня си на земята."

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети