Забравена парола струва на американец 240 млн. долара

DenNews.bg
14.01.2021
размер на текста:

Забравена парола струва на Стефан Томас от Сан Франциско 240 млн. долара, тъй като сега той няма достъп до портфейл с биткойни.
Той сподели проблема си пред в. „Ню Йорк Таймс”. Веднага в интернет пространството „заваляха“ съвети към него.

Бившият директор по сигурността на Facebook Алекс Стаймъс предложи помощта си срещу 10% от сумата, предава БГНЕС. Биткойнът поскъпна от 20 хиляди на 42 хиляди долара за по-малко от месец и след това поевтиня до почти 32 хиляди долара. Някои инвеститори очакват по-нататъшен спад - до 20 хиляди долара, а след това нов кръг на растеж.

Преди повече от десетилетие на Томас било платено в биткойни за видео, обясняващо как работят криптовалутите. Тогава цената на един биткойн се равняваше на няколко долара. Томас получил плащането в портфейл, който бил на външния твърд диск IronKey. За достъп до данните на диска е необходима парола. Томас я бил написал на лист хартия, но го загубил. След десет неуспешни опита за въвеждане на парола, достъпът до портфейла ще бъде блокиран завинаги. Ситуацията, в която се оказа Стефан Томас, го разочаровала от криптовалутата като такава.
"Самата идея да бъдеш собствена банка ... е, не си шиеш сам обувките, нали ", каза той пред „Ню Йорк таймс”. „Нуждаем се от банки именно защото не всеки иска да се ангажира с банкирането“, казва разочарованият програмист.

„Заради 220 милиона долара в заключени биткойни не е необходимо да се опитвате да отгатнете паролата 10 пъти, а да занесете диска на професионалисти, които ще купят 20 такива IronKey и след шест месеца ще намерят алтернативен канал за достъп или ще го отворят“, пише на Томас Алекс Стаймъс, който работи в интернет-обсевраторията на Станфордския университет. "Ще направя всичко за 10%. Обадете ми се", добавил експертът по сигурността.

Томас не е първият потенциален биткойн милиардер, който губи достъп до портфейла си. Днес в портфейли, до които няма достъп, има около 140 милиарда долара в биткойни, според криптоаналитичната компания Chainanalysis. Услугите за теглене на средства от загубени портфейли получават по няколко заявки на ден от хора, които са загубили паролите си. В статията на "Ню Йорк Таймс" се споменава и предприемач, загубил достъп до около 800 биткойни, след като колега форматира лаптоп с пароли. През 2013 г. медиите писаха за мъж от Уелс, който търсеше изхвърлен на сметище твърд диск със 7500 биткойни. Тогава тази сума се оценява на около 4 млн. паунда, днес тя е повече от 250 милиона паунда

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети