Експертите от СЗО, които ще разследват появата на COVID-19, кацнаха в Ухан

DenNews.bg
14.01.2021
размер на текста:

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) са пристигнали в Ухан, за да разследват произхода на коронавируса. Кадрите от кацането на самолета бяха излъчени на живо от Китайската централна телевизия, съобщава БГНЕС. Според Flightradar24, базиран в Сингапур самолет Scoot е кацнал на международното летище Ухан в 11:05 ч. /местно време/.
Както китайските власти съобщиха по-рано, съгласно действащите в страната правила, експертите трябва да преминат през 14-дневна карантина, като по това време ще се консултират с китайски специалисти чрез видеокомуникация.
На брифинг в Женева на 5 януари ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус изрази разочарование, че китайските власти са забавили въпроса за разрешаването на пристигането на международна научна група от експерти. Както тогавашният говорител на китайското външно министерство Хуа Чунинг обясни в Пекин, това забавяне се дължи на "спецификата на официалните процедури при пандемия".

В делегацията участват специалисти от Русия, Австралия, Дания, Германия, Кения, Япония, Холандия, Катар, Судан, Великобритания, САЩ и Виетнам, както и техни колеги от Китай.

По-рано СЗО многократно заяви, че търсенето на източника на първата коронавирусна инфекция трябва да започне от китайския град Ухан. Миналото лято двама експерти посетиха КНР, за да подготвят основната мисия. Резултатът от това пътуване беше разработването от специалистите на организацията и Китай на документ "за научните изследвания и програмата за дейност на международна група, водена от СЗО".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети