160 дела за щурма срещу Конгреса до момента, а това е само върхът на айсберга

DenNews.bg
13.01.2021
размер на текста:

160 преписки са открити от ФБР по делото за разследване на щурма на Капитолия в САЩ през миналата седмица, извършен от привърженици на президента Доналд Тръмп. Това съобщи ръководителят на полевия офис на агенцията във Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Помощник-директорът Стивън Д'Антуоно, отговарящ за полевия офис, каза на брифинг за медиите, че ФБР е получило 100 000 видеоклипа и снимки като доказателствен материал по заведеното дело.
"За шест дни заведохме повече от 160 дела и това е само върхът на айсберга", каза още той.
Действащият окръжен прокурор на столичния окръг Колумбия Майкъл Шеруин пък посочи, че вече са повдигнати 70 дела и той очаква те да нараснат до стотици.

В същото време съветът на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ отправи послание към военнослужещите, с което заклейми избухналите миналата седмица бунтове в Калитолия, предаде Ройтерс.
Това е едно от редките съвместни изявления на ръководителите на отделните клонове на американските въоръжени сили.
С него съветът наруши продължилото близо седмица мълчание след атаката срещу Капитолия на привърженици на президента Доналд Тръмп, при която загинаха петима души.
Редица членове на кабинета на Тръмп, в това число и и.д. министър на отбраната Крис Милър, осъдиха нахлуването. Но досега най-високопоставеният американски генерал, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Марк Мили, пазеше мълчание.

"Придруженият с насилие бунт във Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари 2021 г., е директно нападение срещу Конгреса на САЩ, сградата на Капитолия и нашия конституционен процес", заявиха седемте генерали и един адмирал във вътрешна паметна бележка, адресирана до военнослужещите.
"Свободата на словото и на събиранията не дава на никого право да прибягва към насилие, подривна дейност и бунт", се казва в бележката, видяна от Ройтерс.
Военните лидери казват, че Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
"Всяко действие за нарушаване на конституционния процес е не само против нашите традиции, но и против закона", се казва още в текста.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети