Над 100 населени места останаха без ток, валежите причиниха наводнения и проблеми с движението

DenNews.bg
12.01.2021
размер на текста:

Над 100 населени места в Северозападната част в страната останаха без ток снощи от щетите, нанесени от проливните дъждове. Екипите на енергодружеството отстраняват авариите, а работата ще продължи до възстановяване на захранването.
Най-тежка е ситуацията в Западна България.
По информация на ЧЕЗ без електрозахранване тази сутрин са: общините или селища в тях: Брегово, Кула и Ново село в област Видин; общините или населени места в тях: Берковица, Вършец и Чипровци в област Монтана; в област София без ток са в общините Годец, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница.
В столицата без ток бяха живеещите в "Захарна фабрика". Проблеми с електрозахранването има също във Враца и Мездра и околните населени места.

Бедствено положение е обявено в общините Струмяни и Трън. В района на община Струмяни заради проливните дъждове бе застрашен газопроводът България - Гърция.
Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират над 25 жители, има и удавени животни. В частично бедствено положение са Перник и Радомир. Двойно е увеличено количеството вода, което се изпуска от язовир "Студена".

Усложнена остава обстановката в селата около София. Имаше опасност цели села да бъдат залети, но ситуацията е овладяна, опасност за хората няма, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Има наводнени къщи в района на Нови Искър. Ще се описват щетите в рамките на деня, но трябва да спадне нивото на реките, екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги.

Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Курило, за да възстановим движението на автобусите там. Те все още се движат по обходен маршрут и също така да се работи в Мировяне за помагане на хората. В момента екипите се насочват в района на Нови Искър, за да се издигнат диги и в Требич, където е кметът на район "Надежда", където също трябва да се направят диги.

В бедствено положение е и Костинброд заради проливните дъждове, които наводниха къщи и дворове. Вчера само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.

Опасно покачване нивата на реките Струма и Места регистрират контролните институции в област Благоевград. Валежите от дъжд и активното снеготопене в планините продължават.

Язовирите се пълнят. Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка - проходът "Петрохан" остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.

Днес също се очакват интензивни валежи от дъжд, предимно в южната половина на страната. За шест области в югоизтока е в сила оранжев код с очаквани над 50 литра на квадратен метър за денонощието. На Северозапад ще превалява мокър сняг, но температурите сутринта ще са в опасния диапазон, който предполага възможни поледици.

Движението по пътя Благоевград - Кресна, при км 392, се извършва временно в една лента поради свличане на скална маса. Има образувало се свлачище и по пътя Асеновград - Бачково. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съветват от "Пътна полиция".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети