„Астра Зенека“ спря клиничните проучвания на ваксината срещу коронавирус

DenNews.bg
09.09.2020
размер на текста:

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" обяви временно спиране на клиничните проучвания на своята експериментална ваксина срещу новия коронавирус след появата на страничен ефект при пациент, предаде Франс прес.
"Астра Зенека" е индустриалният партньор на Оксфордския университет и тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Тя е в последната трета фаза на разработка, при която трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.
"Доброволно направихме пауза във ваксинациите, за да позволим анализ на данните за сигурност от независима комисия", заяви в комюнике говорител на компанията.
"Това е рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията", добави той.
Не се знае за какъв страничен ефект става дума и колко голям е той, но според специализираното издание "Стат" пациентът, за когото става дума, ще се възстанови.
Това може да се отрази на графика за разработването на ваксината. Британският здравен министър каза в понеделник, че се надява да има резултати от клиничните изпитвания на "Астра Зенека" до края на годината или до началото на 2021 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети