Полицейски шеф и екипът му подадоха оставки след смъртта на чернокож при арест

DenNews.bg
09.09.2020
размер на текста:

Началникът на полицията в град Рочестър в щата Ню Йорк, Ларон Сингълтъри, подаде оставка, заедно с цялото ръководство, предаде Ройтерс заради смъртта на чернокож мъж на име Даниъл Пруд по време на арест.
"Като честен човек няма да стоя безучастно, докато се правят опити за опетняване на личността ми", каза Сингълтъри в комюнике.
"Преиначаването и политизирането на действията, които предприех, след като бях информиран за смъртта на г-н Пруд, не се основават на факти", добави той.
Протести избухнаха в 200-хилядния град на езерото Онтарио миналата седмица, след като семейството на Пруд публикува записи, на които се вижда как полицаи слагат качулка на главата и притискат към земята 41-годишния Пруд. Арестът е бил извършен през март.
Публикуването на видеото пет месеца след смъртта на Пруд породи въпроси дали не е бил направен опит да се прикрие станалото, отбеляза Ройтерс.
Седем полицаи, участвали в ареста, бяха отстранени временно миналата седмица. Според съдебния лекар Пруд е умрял от задушаване, а за смъртта е допринесъл и фактът, че е бил под въздействието на наркотици.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети