Областни структури на БСП с реакция за вътрешнопартийната драма с люспене на депутати

DenNews.bg
30.09.2020
размер на текста:

Валери Жаблянов е депутат от област Кюстендил, макар че не е от региона

Областни структури на БСП излязоха с официално становище за вътрешнопартийната драма, предизвикана неочаквано от решението на шестима депутати, единият от които депутат от област Кюстендил, да напуснат парламентарната група на партията.
Вчера Валери Жаблянов, Красимир Янков, Лало Кирилов, Николай Иванов, Георги Андреев и Димитър Стоянов обявиха, че напускат парламентарната група на БСП, като веднага е последвала реакция от няколко местни и областни структури те веднага да напуснат и Народното събрание, както и да преустановят веднага членството си в партията.


Декларации на редови социалисти са адресирани до централата на БСП, като те идват от структурите от София област, Варна, Добрич, Бургас, Враца и Кюстендил.


„Тези депутати вече не представляват нас - техните избиратели, настояваме да напуснат парламента, за да влязат нашите представители“, се казва в декларацията, а редовите социалистите се обръщат към напусналите със следното: „Вие не сте избрани мажоритарно, а от листата на БСП за България и ние, вашите избиратели, не стоим зад вас и категорично се разграничаваме от вас“.
В писмата до централата на БСП се съдържа в ултимативен тон и настояването, ако сами не напуснат партията, да бъдат изключени.
Съпартийците на „отцепниците“ дават и своята оценка: „Видяхме двама от тях като мажоритарни кандидати - единият получи 700 гласа, а другият 1000. Това е вашата тежест в нашата партия.“
"Четирима от излезлите от групата на БСП в парламента са непознати сред съпартийците си в страната. Работата им като народни избраници е повече от пасивна - не са били вносители на законопроекти, нямат изказвания от парламентарната трибуна", посочват още социалисти.
Припомняме, че Николай Иванов е бивш областен председател на БСП във Врачанско, бил е кмет последователно на Криводол и Враца. Друг от напусналите - Георги Андреев е бивш кмет на община Ветрино, а Димитър Стоянов е имал късмет при съвпадението между номера на бюлетината и позицията му в кандидатската листа, което го прави народен представител. Лало Кирилов е народен представител от София-област. Валери Жаблянов е депутат от област Кюстендил, макар да не е представител на структурите в областта или родом от региона. Красимир Янков от Добрич.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети