Фейсбук премахна фалшиви профили, свързани с руското разузнаване

DenNews.bg
25.09.2020
размер на текста:

„Фейсбук“ премахна три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, съобщиха от компанията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.
От компанията заявиха, че мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки Инстаграм. Те са имали общо около 97 000 последователи.
Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.
Социалната мрежа „Туитър“ каза, че е работила с „Фейсбук“ за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети