Изписаха Навални след 32 дни лечение

DenNews.bg
23.09.2020
размер на текста:

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше изписан от клиниката „Шарите“ в Берлин, където се лекуваше след отравяне, за което няколко независими лаборатории потвърдиха, че е използван „Новичок“. Това е съобщено официално на уебсайта на лечебното заведение, след съгласието на Навални и съпругата му Юлия.
От клиниката разясняват, че решението за изписване на Навални е взето поради подобравяне на здравословното му състояние. Лечението на активистът в германската клиника продължи 32 дни, от които 24 той беше в реанимация. Германските лекари смятат, че е възможно Навални да се възстанови напълно, но за момента не правят дългосрочни прогнози.
Алексей Навални изпадна в кома на 20 август и остана в това състояние до 7 септември. Почувства се зле по време на полет от Томск до Москва. Първоначално, беше хоспитализиран в Омск, след което транспортиран до берлинската клиника.
Все още Русия отрича активистът да е бил отровен с Новичок и води собствено разследване по случая.
По-рано парижкият „Le Monde“ съобщи за телефонен разговор между Владимир Путин и Еманюел Макрон, в който руският президент нарече Алексей Навални "прост интернет скандал". В него Путин предполага, че е възможно самият опозиционер да е взел отровата. Навални на шега се оплака в отговор чрез социалните медии, че Владимир Путин го е „надиграл“. Саркастичният отговор на опозиционера бе, че сам е забъркал Новичок в кухнята си, но се е провалил в опита да дискредитира Путин, като е останал жив.
Припомняме, че Новичок е силно токсичен препарат, който е разработен от руските военни и производството му е невъзможно без участието на руската държава.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети