Военно-въздушните сили на Китай показваха във видео симулирана атака срещу американската база в Гуам

DenNews.bg
21.09.2020
размер на текста:

  Китайските военновъздушни сили пуснаха видео, на което се вижда как ядрени бомбардировачите H-6 извършват симулирана атака върху базата на военновъздушните сили на американския тихоокеански остров Гуам на фона на нарастващото напрежението в региона.


Видеото, публикувано в събота в акаунта на ВВС на Народната освободителна армия в Weibo, се появи на вттория ден на учения близо до китайския Тайван в изрази на гняв от посещението на висш служител на Държавния департамент на САЩ в Тайпе.

На остров Гуам се намират големи американски военни съоръжения, включително авиобазата, която би била от ключово значение за реакция на всеки конфликт в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Двуминутното и 15-секундно видео на китайските военновъздушни сили, настроено на тържествена, драматична музика като трейлър на холивудски филм, показва бомбардировачи H-6, излитащи от пустинна база. Видеото се казва „Богът на войната H-6K отива в атака!“

Музиката изведнъж спира, когато се появяват изображения на треперене на земята, последвани от въздушни изгледи на експлозия.

„Ние сме защитниците на въздушната сигурност на родината; ние имаме увереността и способността винаги да защитаваме сигурността на небесата на родината “, написаха военните военновъздушни сили в кратко описание на видеото.

Нито китайското министерство на отбраната, нито американското индо-тихоокеанско командване веднага отговориха на исканията за коментар на видеото.

Колин Кох, научен сътрудник от Института за отбрана и стратегически изследвания в Сингапур, каза, че видеоклипът има за цел да подчертае нарастващата мощ на Китай в дългосрочните проекции на мощност.

„Видеото има за цел да предупреди американците, че дори предполагаемо безопасни, задни позиции като Гуам могат да бъдат подложени на заплаха, когато избухнат конфликти за регионални огнища, било то Тайван или Южнокитайско море“, каза той.
H-6 е участвал в множество китайски полети около и в близост до Тайван, според военновъздушните сили на Тайван, включително тези от миналата седмица.

H-6K е най-новият модел на бомбардировача, който е подобен на съветския Ту-16 от 50-те години.

„Родино, кълна се, че ще се боря за теб до смъртта си!“ големи златни китайски иероглифи се четат в края на монтажа, докато експлозиите излизат на заден план.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети