Гърция е на път да наложи нова тотална карантина

DenNews.bg
21.09.2020
размер на текста:

 Гърция е пред нова тотална карантина. Властите в южната ни съседка обмислят възстановяване на пълното затваряне заради нарастващите случаи на COVID-19. Това е опит да се предотврати разпространението на пандемията и да се облекчи натискът върху интензивните отделения в болниците, лекуващи заболяването. Гръцкият вестник Protothema коментира, че периодът между 21 септември и 4 октомври е „Краш-тест“ за жителите на област Атика. Там ще действат следните мерки: - Максимум 9 души за събирания на закрито и на открито (с изключение на зони със специални мерки за разстояние, като здравни магазини);

- Концертите на закрито и на открито са спрени, като прожекциите на закрито кино също са преустановени; - Разрешават се максимум 20 души на сватби, погребения и кръщенета. Властите са разпоредили също така ограничаване на движението на хора над 65 години до това, което е абсолютно необходимо. Възрастните също така трябва да избягват контакт с хора, различни от непосредствената им семейна среда. Не се препоръчва също така използването на градския транспорт.

За всички служители, които могат да работят дистанционно в частния или публичния сектор, практиката става задължителна. Освен това, за да не се смесват потоците на работници в частния сектор, се въвежда гъвкавост при пристигането и напускането на служителите. На работното място също така остава в сила правилото за задължително носене на маска. Гръцката национална организация за обществено здраве (EODY) ще провежда засилен контрол посредством бързи тестове на всички места, които са от жизнена необходимост за функционирането на държавата - частен сектор, училища, обществен транспорт, болници и др.
 

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети