БСП внася жалба в Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

DenNews.bg
21.09.2020
размер на текста:

От БСП са готови с жалба до Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс, които бяха приети миналата седмица. Според тях промените в преходните и заключителни разпоредби на закона са противоконституционни, заради възможността въпроси от компетентността на Великото народно събрание да се решават с национално допитване. Това стана ясно от думите на Явор Божанков от БСП пред bTV.
В четвъртък депутатите приеха поправка в преходните и заключителни на Изборния кодекс. Те отмениха ключова точка от закона, а именно, че не може да има обществени допитвания по теми, свързани с компетентността на Велико Народно събрание.
Риск е за национална сигурност на България тази промяна, касаеща преходните и заключителните разпоредби, свързани с референдумите, каза той. "То показва отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е идеята - основни граждански права и демократични ценности да бъдат отменяни и променяни чрез подлагане на референдуми", коментира още депутатът от БСП.
Божанков заяви, че няма как да се промени територията на страната ни или дали ще е президентска република чрез референдуми, защото Конституцията ни пази. "Тя няма да позволи тези хипотези. Такива въпроси са само в компетентността на ВНС, чрез промяна на закона няма как да се случи", коментира Божанков. Той заяви и че в БСП са готови и с жалба. По думите на социалиста след като скандалите в България не са намерили адекватен отговор и разследване в страната, те са станали европейска тема.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети