САЩ забранява от неделя TikTok и WeChat

DenNews.bg
18.09.2020
размер на текста:

TikTok и WeChat ще бъдат забранени в САЩ от неделя, освен ако президентът Тръмп не се съгласи на сделка в последния момент.
Министерството на излезе с изявление днес, че ще издаде заповед, забраняваща на американските граждани да изтеглят приложение за съобщения WeChat или приложение за споделяне на видео TikTok. Това означава, че ще се забрани приложенията да се разпространяват във всеки магазин за приложения на която и да е платформа.
Правителството е загрижено, че китайските приложения могат да застрашат националната сигурност.
Ако партньорството между Oracle и собственика на TikTok ByteDance бъде договорено - и одобрено от президента Тръмп - приложението няма да бъде забранено.
Все още не е ясно дали г-н Тръмп ще одобри сделката, но се очаква той да я разгледа преди крайния срок в неделя.
Заповедта за забрана от Министерството на търговията следва изпълнителните заповеди на президента Тръмп, подписани през август.
В изявление министърът на търговското министерство на САЩ Уилбър Рос заяви: "По указание на президента предприехме значителни действия за борба със злонамереното събиране на лични данни на американските граждани от Китай."
Отделът призна, че заплахите, породени от WeChat и TikTok, не са идентични, но заяви, че всеки от тях е събрал "огромни части от данни от потребители, включително мрежова активност, данни за местоположението и истории на сърфиране и търсене".
ByteDance отрече, че съхранява каквито и да било потребителски данни в Китай, заявявайки, че се съхраняват в САЩ и в Сингапур. Tencent, собственик на WeChat, заяви, че съобщенията в приложението му са частни.
Въпреки че TikTok има милиони потребители в САЩ, не е ясно колко от милиарда потребители на WeChat са базирани извън Китай, въпреки че е вероятно да е значителен брой.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети