ВиК-Дупница спира да съществува като общинско дружество от 1 януари 2021 г.

DenNews.bg
18.09.2020
размер на текста:

ВиК-Дупница ще спре да съществува като общинско дружество от 1 януари 2021 г. и ще започне да функционира като регионален оператор под шапката на областната ВиК Асоциация.
Това става ясно от решение на Асоциацията по ВиК-Кюстендил, с което бе определено единият операторът да започне да упражнява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставяне на ВиК услуги на територия на община Дупница.
Припомняме, че Дупница се включи в Асоциацията с решение на Общински съвет, като основният мотив за това е, че общинските дружества не могат да кандидатстват сами за усвояване на средства от европейските програми. Изискването за финансиране на проекти във ВиК сектора бе той да се окрупни на областни асоциации, в които влизат съществуващите до момента общински и държавни ВиК дружества.
Вчерашното заседание води областният управител и председател на Асоциацията по ВиК – Кюстендил Виктор Янев, като в срещата се включиха и кметове, представители на общини от региона, представители на асоциацията и на оператора „Кюстендилска вода“ ЕООД, който ще има водеща роля в новата структура.


Промяната, която ще стане факт от 1 януари означава, че решенията за назначаване на управител на ВиК-Дупница, бизнес плановете за годината, както и отчетите вече няма да са в ръцете на Общински съвет-Дупница, който в момента е принципал на общинското дружество, а ще се решава от Асоциацията.
Общински съвет ще може да дебатира и взима решения във връзка с ВиК, но тези решения няма да влизат в сила веднага, както досега, а ще задължават кмета Методи Чимев или представител на Общината да ги представя и защитава пред Асоциацията.
Възможно е от 1 януари да бъде сменен и управителят на ВиК-Дупница, който до момента се избираше от Общински съвет.
Новият началник ще се назначава пряко от председателя на Асоциацията.

Цената на водата и качеството на ремонтите са темите, които вълнуват най-много потребителите и гражданите.

Цената на водата ще се определя на база годишния бизнес план на Асоциацията и нейно становище за промяна на цената, което се разглежда и съответно одобрява от Комисията по енергийно и водно регулиране.

ВиК-Дупница, с наличната техника и персонал, ще продължи да поддържа мрежата, както досега и ще бъде ангажирана с ремонтите.

Какъв бюджет ще има ВиК-Дупница, какви планирани ремонти ще се извършват, какъв ще бъде щата, ще има ли нова техника – всичко това вече ще се решава от Асоциацията, а не от Общински съвет.

На вчерашното заседание членовете на Асоциацията съгласуваха с единодушие и бизнес плана за развитие дейността на дружеството като ВиК оператор за регулаторния период 2017 – 2021 г. с включена територията на община Дупница. Следващата стъпка е решението, което бе взето, да бъде предоставено на оператора „Кюстендилска вода“ ЕООД, който от своя страна трябва да го предостави на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети