Русе пак е обгазен, въпреки че проверяват предприятията

DenNews.bg
18.09.2020
размер на текста:

За пореден Русе е обгазен, въпреки че текат проверки на предприятията в града за потенциално замърсяване на въздуха, съобщи БНТ.
В Русе вече са монтирани две нови измервателни станции за следене на чистотата му.
92 са предприятията на територията на община Русе, за които се смята, че могат да бъдат потенциален замърсител на въздуха. За 17 от тях се смята обаче, че са едни от основните замърсители, които изпускат неприятни миризми почти всеки ден на територията на общината.
"Всички сме много възмутени, притеснени, да не кажа отчаяни, защото амбицията и желанието да се справим с проблема, са налице. Вече 8 години поред градът е обгазяван с тежка химия и неприятна миризма на бакелит и други субстанции. Това е нещото, което ни кара да излизаме на улицата. Обикновено всеки септември този аромат се усеща изключително силно, притеснява ни, разболява децата ни, разболява и нас", обяснява една от недоволстващите.
Кметът на община Русе Пенчо Милков заяви, че гражданите са предизвикали комплексни проверки във всички предприятия - потенциални замърсители на въздуха в града. Той обясни, че има предприятие, което е наказвано през годините, което общината е поставяла под наблюдение и всички граждани го свързват с неприятно излъчваните миризми.
"Аз се надявам рязко и отведнъж държавата да покаже с всичките си институции, не само Министерството на околната среда и водите, решимост да не може която и да е международна компания да дойде в един европейски град и да прави неща, които никъде другаде по света не би си позволила да прави. Беше изпълнена инвестиция биофилтри. През 24 часа въздухът от това предприятие трябва да минава през биофилтрите, а не да отварят цеховете си и тази миризма да се стели над града", коментира кметът на община Русе.
Според него замърсителите на въздуха са повече от едно предприятие.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети