Кибератака срещу болница доведе до смъртта на пациентка в Германия

DenNews.bg
18.09.2020
размер на текста:

Жена почина заради извършена по всяка вероятност погрешка кибератака, която е довела до срив в информационните системи на голяма болница в Дюселдорф. Жена, която се нуждаела от прием по спешност, е починала, след като била пренасочена към болница в друг град, предаде Асошиейтед прес.
Работата на информационните системи на Университетската болница в Дюселдорф е нарушена от миналия четвъртък. Болницата съобщи, че според разследващите органи източник на проблема е кибератака в слабо място на "широкоизползван търговски софтуер", за който не даде повече подробности.
В резултат на атаката системите са претърпели последователен срив и болницата бе неспособна да обработва данни. Спешните пациенти са пренасочвани към други болници, а операциите отложени.
Болницата съобщи, че няма "конкретни искания за откуп". Тя добави, че няма индикации данните да са безвъзвратно загубени, и че информационните й системи постепенно се рестартират.
В съобщение на правосъдния министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия се казва, че 30 сървъра в болницата са били закодирани миналата седмица и е било оставено искане за откуп на един от тях, съобщи ДПА. Посланието, в което се дават адреси за връзка, но не се назовава точната сума, е било отправено до университета "Хайнрих Хайне", с който е свързана болницата в Дюселдорф, а не до самата болница.
Прокурори са започнали разследване срещу неизвестни извършители по подозрение в причиняване на убийство по непредпазливост, заради пациентката в критично състояние, която е трябвало да бъде откарана в друга болница и е починала вследствие на неоказано навременно лечение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети