Изхвърлените със сила от парламента протестиращи ще си потърсят правата по закон

DenNews.bg
17.09.2020
размер на текста:

Изхвърлените по силов и унизителен начин от сградата на парламента протестиращи ще си потърсят правата по закон.

Група демонстранти, сред които Мая Манолова и майки на деца с увреждания, влязоха вчера в Народното събрание с намерение да участват в заседание на Комисията по енергетика, както и да внесат официално искане за среща с народните представители и да ги призоват да подпишат декларация с изброени искания, без да има каквото и да е напрежение, председателката на НС Цвета Караянчева даде извънредна пресконференция, с която обяви, че няма да допусне барикадиране в сградата на парламента – нещо, което към този момент не е намерение на протестиращите.
Гражданите предварително са заявили участие в Комисията по енергетика, където се обсъждат сметките за парно на гражданите - Топлофикация трябваше да върне надвзети със задна дата суми, но отказа. Председателят на енергийната комисия е потвърдил сутринта, че представителите на гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще бъдат допуснати до заседанието, като те са имали и издадени редовно пропуски. След това обаче Караянчева се е разпоредила гражданите да не бъдат допускани за участие в заседанията на парламентарни комисии.

Това води до решение гражданите да останат във фоайето на парламента като знак на протест – по закон българските граждани имат право на протест в закрити пространства без предварително писмено разрешение, обясниха те.

 


Следва разпореждане към НСО да изведе хората от парламента, тъй като по закон тази сграда се охранява от службата и полицията няма правомощия да влиза в НС.

Хората сядат на земята и се хващат за ръце, като започват да викат, че имат право на протест по закон ст. Служители на НСО обаче започват да дърпат гражданите и прилагайки сила започват да ги издърпват и извеждат на ръце от сградата.
Преди да започне акцията срещу протестиращите представителите на медиите са изведени от НСО навън, а вратата след тях е заключена.

Част от протестиращите заснемат бруталните и унизителни сцени с личните си телефони.

Едно от видеата е направено от майката на момче с увреждания, което също е на място.

От „Изправи се.БГ“ казват, че за употребената сила ще потърсят правата си по закон. Днес те ще дадат и пресконференция.

Служителите на НСО изхвърлят протестиращите един по един, докато десетки полицейски служители са строени пред входа на бившия Партиен дом.

На снимки и видеа, направени отвън, се вижда, че една от майките е хваната с силна хватка през гърлото.


Единствено сами сградата напускат майката на младежа с увреждания, която изнася сина си на ръце и Мая Манолов, която върви след двамата.

На място е извикана линейка, за да бъде проверено състоянието на младежа.


Докато течеше операцията пред НС пък се събраха протестиращи, които скандираха „Еничари“ към полицаите и служителите на НСО и викаха „Оставка“

От МВР и от НСО излязоха с позиции във връзка с действията си в сградата на Народното събрание.

От МВР категорично се противопоставят за трактовка, че протестиращи насила са били извеждани от Народното събрание, и уточняват, че полицейските служители нямат законови правомощия на територията на сгради на НС. Правомощията са изцяло в компетенциите на НСО, а служителите на МВР отговарят само за външния периметър. "В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент", посочват от МВР.

От НСО уточняват на свой ред, че са извели принудително група граждани от сградата на Народното събрание на основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България.

Протестиращите в нарушение на посочените разпоредби са отказали да напуснат охраняем от НСО обект.

От службата уточняват, че спазват стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове. "НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока", посочват още от службата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети