И без БСП и ДПС парламентът събра кворум, депутатите обсъждат Изборния кодекс

DenNews.bg
16.09.2020
размер на текста:

Управляващите събраха кворум на изискуемия мининмум - 121 депутата се регистрираха в зала. Заседание на Народното събрание днес ще има. Кворумът беше под въпрос заради заявката на ДПС, че няма да се регистрира в пленарна зала в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс, които ще се гледат на второ четене днес.
Според лидерът на партията Мустафа Карадайъ, проектът на ГЕРБ не решава нито един от проблемите в изборния процес, а "създава предпоставки за хаос и фалшификации", изключвайки машинното гласуване.
"Няма да се регистрираме днес в зала заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив - създава предпоставки за хаос и фалшификации", каза Карадайъ.

По време на регистрацията от залата вече традиционно за новия сезон отсъстваха и народните представители от БСП, които обаче влязоха в залата, когато кворумът беше събран. Още преди дни лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще се върнат само за обсъждането на машинното гласуване.

Вчера правната комисия в парламента прие предложението на ГЕРБ за гласуване и с машини, и с бюлетини в секции с над 300 избиратели, като до този момент беше решено в тях вотът да бъде само машинен.

Преди дни парламентът заработи, благодарение на това, че ДПС се регистрира. Тогава от БСП ги обвиниха, че поддържат кворума.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети