Какво е ринопластика?

DenNews.bg
15.09.2020
размер на текста:

Прав, изкривен, римски, гръцки, къс, дълъг – формата на носа на всеки човек е различна и понякога хората искат да я променят, защото не я харесват. Затова на помощ идва съвременната пластична хирургия – ринопластика.
Но какво всъщност представлява процесът по корекция на носа и колко дълго време продължава възстановяването след него? В следващите редовете ще получите отговорите на тези и други въпроси.

Процес
Пластичната носна хирургия е разделена на две групи: естетическа и функционална. Естетическата процедура се основава на промяна и коригиране на формата и размера на носа. В резултат на операцията се коригират:
гърбица (чрез премахване на излишната тъкан в задната част на носа);
ноздри (за да се получи симетрия);
collumella – (или моста, който разделя ноздрите);
местоположение – (повдигане, спускане, намаляване на върха на носа);

При извършване на манипулации хирургът не само премахва, но и добавя тъкан, за да постигне желания ефект. За целта се използва имплант. Тази процедура се нарича „присаждане“.
Друг вид е функционалната ринопластика на носа или септопластика. Основната задача на процедурата е да се възстанови нормалното функциониране на дихателната система. Изкривената носна преграда може да се е получила от вродена аномалия, травма или др. Операцията по свързване на функционална ринопластика и коригиране на формата на носа се нарича риносептопластика.
Ринопластиката може да бъде направена по два начина - чрез затворен или отворен подход. Това зависи от изразеността на деформациите на носа и начина на работа на хирурга. И двата имат своите предимства и недостатъци. Например, при затворения подход няма белези, но има по-малко оперативно време и по-кратък следоперативен оток. Отвореният подход се препоръчва при по-тежки деформации, но е по-травматичен, оставя макар и незабележим белег и е с по-голям следоперативен оток.

Рехабилитация след корекция на носа
След операцията пациентът трябва да остане в клиниката за един ден или може да се прибере у дома. Зависи от състоянието на човека. Един ден е достатъчен за излизане от упойка и осигуряване на нормално възстановяване. Задължително е пациентът да е в контакт със специалист, докато се възстановява у дома, тъй като може да се появи кървене от носа.
Трябва да се знае, че се образува оток, който изчезва за около 2-3 седмици. Ако след възстановяване, формата на носа не е същата, както е договорено с хирурга, трябва да се консултирате с лекар. Това се коригира чрез ревизионна ринопластика.
По време на рехабилитационния период пациентът трябва да се придържа към диета с високо съдържание на фибри, да не си духа носа, да не се напряга и да бъде внимателен с избора на облекло.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети