България ще приеме 70 деца от бежанските лагери в Гърция

DenNews.bg
15.09.2020
размер на текста:

България увеличи бройката на децата-мигранти без родители, които ще приеме. Гръцкото министерство по миграцията съобщава, че България е изразила готовност да приеме 70 деца без родители от мигрантските лагери.
Според източници на БНР, 20 от тези деца са от изгорелия мигрантски лагер „Мория“ на остров Лесбос, а останалите са по по-ранна договорка за квота не непълнолетни, които страната ни трябва да приеме.
25 от децата се очаква да пристигнат до края на септември, други 25 през октомври, а последните 20 вероятно в края на годината.
Те ще бъдат настанени в общежития на различни места в България.
Съдбата на децата се превърна във водеща тема след пожара на лагера „Мория“. България е сред първите европейски страни, която се ангажира с прием на деца без родители, подчертават гръцките медии. Споразумението е постигнато след телефонен разговор днес между българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски и гръцкия заместник-министър по миграцията Георгиос Комуцакос, се посочва в информация на сайта на гръцкото министерство.
Изборът на децата се извършва от гръцките власти, ангажирани с приема на мигранти и бежанци, независимо от коя страна са пристигнали. Пред медиите вече социалните работници от мигрантски лагери изразиха благодарност към всички европейски страни, които проявяват съпричастност към съдбата на малолетните бежанци.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети