Испания започва клинично изпитание на ваксина срещу коронавирус

DenNews.bg
14.09.2020
размер на текста:

Днес в Испания започна първото клинично изпитване на ваксина срещу COVID-19, произведена от фармацевтичната компания „Янсен“, част от „Джонсън&Джонсън“. Тестването е на Фаза 2 и ще бъде проведено в две болници в Мадрид и една в Сантандер, предаде БНР.
Ваксината на „Янсен“ ще бъде тествана при две групи, едната на възраст от 18 до 55 години, а другата над 65 години, като това проучване от фаза 2 ще продължи между четири и шест месеца.
В Мадрид са избрани 150 доброволци и 40 в Сантандер, върху които ще започнат да се прилагат първите дози от ваксината в продължение на 1 седмица. Те предварително са декларирали , че са здрави и не са боледували от новия коронавирус.
От фармацевтичната компания увериха, че предклиничните резултати са показали, че тя осигурява много добра защита срещу коронавируса. С ниските дози при изследването ще се види дали организмът на доброволците ще генерира неутрализиращи антитела срещу тези антигени, които са били инжектирани. Освен в Испания ваксината ще се тества и в Белгия и Германия върху 550 доброволци. Първата фаза вече е проведена в Съединените щати и Белгия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети