Претърсват полетата над Самораново за изчезналия Янек Миланов

DenNews.bg
12.09.2020
размер на текста:

Днес бяха възобновени издирвателните действия, част от разследването за отвличането на Янек Миланов от Дупница, който е в неизвестност от късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата.
Стотици полицаи и жандармеристи, конна полиция и водачи на следови кучета извършиха днес обход и оглед на полетата над село Самораново.
Рано сутрина в операцията на място е имало и водолази, като би трябвало да са извършили претърсване на водоемите над Самораново.
Автомобилите и техниката бяха разположени от двете страни на възвишенията над Самораново – при пресевната в края на Дупница и на черния път, водещ от Самораново до водемите.
Конна полиция започна огледа от района при пресевната, като бяха огледани пресечени и гористи местности, които са недостъпни за автомобили. Заедно с конна полиция се движеше и линия униформени, както и следови кучета. Претърсването от страната на Самораново премина в няколко посоки, като бе обхванато полето от двете страни на черния път. Униформени и кучетата се спускаха от горната част на възвишенията, преминаха през полето и приключваха огледа до пътищата и къщите.
Днес времето отново е горещо, което допълнително уморява кучетата и конете. Те бяха извеждани от водачите за кратки почивки и водопой, след което отново се връщаха на терен.

 Припомняме, че до момента се извършиха претърсвания в покрайнините на Крайници и Червен брег.

Терените за претърсване са набелязани с анализ на екип Тежки престъпления и убийства към Главна дирекция Национална полиция.

Припомняме, че 43-годишният Янек изчезна в късната вечер на 31 юли, като преди това е подлаган на системен тормоз и атаки срещу собствеността и имуществото му – стреляно е по прозорците на жилището му, а колата му е драскана и чупена.
Няколко дни преди да изчезне е получил снимка от гробовете на родителите си.

И към момента по образуваното от Окръжна прокуратура-Кюстендил досъдебното производство за отвличането на Янек няма привлечен обвиняем.
Основен заподозрян е Васил Капланов заради което, както обяви главният прокурор Иван Гешев в Дупница, са размразени „студени“ досиета, свързани с бившия град на Братя Галеви.
Капланов бе арестуван за държане на боеприпаси, като по това обвинение Районен съд-Дупница му наложи домашен арест. Броени дни след решението на съда стана ясно, че Капланов е отправил закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин и последва втория арест на бившия гард на Галеви. С решение на Районен съд-Дупница му беше наложен постоянен арест. И към момента Капланов се намира зад решетките. Припомняме, че преди дни Окръжен съд промени мярката му по обвинението за държане на боеприпаси от домашен арест в парична гаранция. Окръжен съд ще се произнесе за мярката на Капланов по обвинението за закана с убийство в понеделник. 

Янек Миланов, който от 17 г. живее във Франция, е в неизвестност от 43 дни. Ефективните следствени и издирвателни действия са забавени със седмица, като досъдебното производство за отвличането му бе образувано едва на 7 август.
След среща на брата на Янек – Марио Миланов с главния прокурор досъдебното производство за отвличане бе взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.
Едва след тази среща, на 28 август, стартираха и мащабните издирвателни действия с участието на жандармерията, следови кучета и конна полиция.
Първоначално бяха набелязани за претърсване 120 кв. км, като в последствие площта бе увеличена на 30 кв. км.

 Преди дни Марио Миланов призова в групата „Къде е Янек“ във Фейсбук:

Приятели,
всички продължаваме да се надяваме Янек да бъде намерен. Разчитаме на разследващите и на прокуратурата да открият истината за отвличането на брат ми, който изчезна на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата.
С тревога проследих и случилото се през миналата седмица, а именно отправената закана за убийство от страна на Капланов към дупничанин, изразил съпричастие с изчезването на Янек.
Разбрахме, че след намесата на главния прокурор Иван Гешев Районна прокуратура-Дупница е отворила т.нар. „студени“ случаи, свързани с Капланов.
Обръщам се към всички Ви, но най-вече към потърпевшите и пострадалите от Капланов.
Вече не сте сами, не се страхувайте, обърнете съм към прокуратурата, разкажете и потърсете правата си.
Имате подкрепа, като ще осигурим адвокатска помощ за всеки, които е пострадал от Капланов, но не е потърсил правата си от страх или друга причина.
Заедно ли сме – силни сме. Трябва да сложим край на този феодален страх, който властва в Дупница от години. Трябва да намерим Янек, но трябва да сме сигурни, че това няма да се повтори отново – да станеш жертва без никаква вина.
Сега е моментът – главният прокурор е лично ангажиран, както увери и мен, както увери и вас чрез медиите; прокуратурата действа; съдът в Дупница остави Капланов в ареста, разследващите продължават работа, а Дупница вече не е на тъмно.

 

 

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети