Редица страни отчитат рязък скок на нови случаи на коронавирс

DenNews.bg
11.09.2020
размер на текста:

Редица страни съобщиха за рекордно много случаи на заразени с коронавирус в последните дни. В тях, а и в други - превантивно, започна ново затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19. В много страни ограничават броя на хората, които могат да се събират на едно място.


Индия отчете нов рекорден ръст от 96 551 заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 4 562 414 души. Това показват данните на федералното здравно министерство на Индия.
Това е най-големият брой заразени в рамките на 24 часа от началото на пандемията по света.
Заразените нарастват по-бързо в Индия, отколкото навсякъде другаде по света. Страната се нарежда на второ място в света след САЩ по брой на заразените от началото на пандемията.
Смъртните случаи остават сравнително малко на фона на заразените в страната, но се наблюдава тенденция към нарастване, като всеки ден през последните десет дни се отчитат повече от 1000 починали.
През последното денонощие още 1 209 души са починали от COVID-19, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната вече е 76 271 души. По брой на починалите Индия се нарежда на трето място след САЩ и Бразилия.


Ето как се развива пандемията в някои страни от Европа и Близкия изток и какъв отговор дават местните власти:


Франция съобщи за 9843 нови потвърдени случаи - най-високия брой за едно денонощие от началото на пандемията - с почти 900 повече от предишния рекорд, поставен шест дни по-рано.
От началото на месеца новите случаи са средно 7292 на ден, докато през август, когато показателят също беше рекорден, средноденонощният брой беше 3003.
Рекордният брой идва преди очакваното днес правителствено заседание, на което ще бъдат обсъдени нови локални затваряния с намерението да се ограничи разпространението на заразата.
След като спадна до минимум от 4530 на 28 август, броят на хоспитализираните с COVID-19 отново се покачва, като достигна в четвъртък до 5096 - най-високата стойност от повече от месец.
Пациентите, настанени в интензивни отделения, достигнаха до 615 - равнище, което не е регистрирано от края на юни. Броят на пациентите в болница засега е далеч от стойностите, достигнати през април, но създава ново напрежение в здравната система, което може да накара властите да предприемат действия.

Гръцката Национална организация за обществено здраве съобщи вчера, че 372 нови случая на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа в страната, което е най-високият брой новозаразени за едно денонощие от началото на пандемията.

 

Португалия регистрира вчера 646 нови случая на заразяване с коронавирус за 24 часа, най-високата стойност от 20 април досега. Правителството реши да затегне мерките срещу коронавируса, непосредствено преди началото на учебната година, за да ограничи появата на нови случаи на заразяване.
Приетите вчера мерки, в сила от идния вторник, включват промяна в броя на хората, които могат да се събират на едно място. Досега ограничението бе 20 души, а сега вече ще бъде десет души. Продажбата на алкохол ще бъде забранена на територията на цялата страна след 20:00 ч., а също така и консумацията на алкохолни напитки на обществени места.


На 9 септември в Словения беше регистриран най-големият брой новозаразени от избухването на пандемията - 79 души. "На практика няма случаи на вируса, идващи от чужбина, вирусът се разпространява основно в рамките на страната, а основните "горещи точки" са домовете за възрастни хора", заяви вчера говорител на правителството.


Здравният институт на Нидерландия заяви във вторник, че наблюдаваното в Нидерландия увеличение на случаите на заразяване с коронавирус не се дължи на отварянето на началните училища в страната през последните три седмици. Хората, които искат да си направят тест, ще трябва да почакат, тъй като търсенето е повече от предлагането, предупредиха здравните власти на местно ниво.

Норвегия регистрира 738 инфекции миналата седмица - най-големият брой за една седмица от началото на април.

"Правителството обмисля по-строги мерки", заяви премиерът Ерна Сулберг на пресконференция вчера. "Не можем да се отваряме повече на този етап. В случай на увеличение на броя на заразените без известен източник или местни огнища на зараза, които не бъдат овладени, ще обмислим по-строги ограничения на местно, регионално или национално ниво", каза тя.
По думите на премиера позволеният брой хора на обществени събирания може да бъде намален от 200, както е сега, на 50 човека, а максималният разрешен брой хора на частни събирания може да бъде намален от 20 сега на 5-10 човека.


Обединените арабски емирства регистрираха голямо увеличение на случаите на заразяване с коронавирус. Заразените с вируса са над пет пъти повече в сравнение с миналия месец. Досега през този месец са се заразили 930 души, като до 10 август заразените през миналия месец са били 179.
Това е най-високата стойност за този период през последните четири месеца, заяви Фарида ал Хосани, говорителка на здравните власти на ОАЕ. "Тези, които не спазват превантивните мерки, независимо дали са отделни хора, магазини или ресторанти, ще бъдат държани отговорни", каза тя.
Хосани съобщи, че 12 процента от заразените този месец са хора, дошли от чужбина. Останалите са се заразили с вируса на семейни събития, на работното място или при други събирания. "Сред тях са както щастливи събития като сватби и годежи, така и погребения", изтъкна говорителката.

В четвъртък Израел за трети пореден ден отбеляза рекорд в броя на новозаразените от коронавирус. Броят на направените тестове също беше значително по-висок от преди, като само в сряда бяха направени почти 45 хиляди теста.
Израелският "коронавирусен кабинет" (група министри със свързани с пандемията постове - б.ред.) е решил да бъде наложена 14-дневна национална карантина от следващата седмица, след като здравните власти съобщиха за рекордните 4013 нови случая на коронавирус в страната през изминалото денонощие, съобщи ДПА, като се позовава на съобщения в израелските медии.
Карантината ще съвпадне с еврейската нова година, Рош Хашана, която започва от следващия петък, след който идват още религиозни празници.
Училищата и детските градини ще останат затворени за още две седмици след това.
Все пак решението трябва първо да бъде одобрено от правителството в неделя, което ще реши и откога точно мерките ще влязат в сила.
Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че съществуват опасения, че капацитетът на болниците ще бъде изчерпан. Здравният министър Юли Еделщайн заяви пред израелския информационен сайт Ynet, че подкрепя пълно затваряне на страната по време на празниците. Според съобщения в медиите Нетаняху също подкрепя карантината.

От вторник вечер комендантски час през нощта беше наложен в 40 градове и квартали с особено висок брой на заразените.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети