САЩ изпращат помощ за изпепеления бежански лагер „Мория“

DenNews.bg
11.09.2020
размер на текста:

САЩ ще изпратят хуманитарна помощ за бежанците в Гърция след пожара, избухнал в най-големия мигрантски лагер в страната – „Мория“ на остров Лесбос.
Това се посочва в изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ, информира БГНЕС.
"САЩ работят с правителствата на Гърция, ЕС и наши хуманитарни партньори за осигуряване на основните нужди на мигрантите. Продължаваме да предоставяме хуманитарна помощ, включително вода, храна и палатки", се казва в съобщението.
Уточнява се, че през последната година САЩ вече са изпратили хуманитарна помощ до Гърция в размер на 8 000 000 долара.
Припомняме, че големият пожар обхвана лагера „Мория” през нощта срещу 9 септември. Той изпепели всичко почти до основи и голям брой бежанци и мигранти избягаха в околните планини. Мнозина опитаха да достигнат близкия град Митилини, но бяха блокирани от полицията. В резултат на това, край магистралата се заселиха няколкостотин мигранти.
Смята се, че пожарът е причинен от умишлен палеж по време на вълнения сред мигрантите, причинени от съобщението, че 35 души в лагера са заразени с новия коронавирус и ще бъдат изолирани заедно със семействата си. Някои са се възпротивили срещу това. Други се опитали да напуснат лагера късно още във вторник вечерта, вярвайки, че по този начин могат да избегнат опасността от заразяване с коронавируса.
Нови палежи обаче се случиха в сряда вечерта в лагера „Мория”. Някой запали палатки в онези части на лагера, които не бяха унищожени от предишния пожар.

Вчера Нидерландия предложи да приеме 100 мигранти, половината от които непълнолетни, които останаха без дом след пожара. Това заяви нидерландското правителство, цитирано от АФП. "Нидерландксият кабинет е отворен за гръцкото искане да поеме редица непълнолетни и семейства след ужасните събития в гръцкия приемен лагер „Мория", заяви заместник-министърът на правосъдието и сигурността Анки Брокърс-Кнол в изявление.

Припомняме, че заради пожара бе обявено извънредно положение на Лесбос за срок от 4 месеца.
„Мория“ е построен за 2 000 души, но в момента на пожара там са били настанени близо 13 000 бежанци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети