Вече месец природозащитник е в гладна стачка с искане за оставката на Борисов

DenNews.bg
10.09.2020
размер на текста:

От 31 дни природозащитник е в гладна стачка с искане за оставката на премиера Бойко Борисов. Димитър Василев от кресненското село Влахи е добре познат на биолози, еколози и природозащитниците у нас, но за властта на Борисов остава незабележим вече месец.

На два пъти известният природозащитник Андрей Ковачев изпраща до началника на политическият кабинет на министър-председателя и на главният секретар на Министерски съвет писмо, с което информира за гладната стачка на Василев и иска отговори.
„Уважаеми господин Бойко Борисов,
На втори септември сте информирани писмено, че в село Влахи, община Кресна се провежда гладна стачка от Димитър Василев с искане за оставката на министър-председателя Бойко Борисов и предсрочни избори. Стачката е мотивирана, както от унищожаване на демокрацията, така и от решението на правителството за строителството на магистрала „Струма“ по опасен вариант, както за човешкия живот – за местните хора и за всички пътуващи по магистралата, така и за природата.
Във връзка с това искам да получа следната информация:
Какви действия е предприело правителството на Р България във връзка с провежданата стачка?
По-конкретно направено ли е посещение на място – от министър-председателя или от упълномощено от него лице?
Изпратени ли са медицински лица, за да следят за състоянието на Димитър Василев?
Какви мерки следва да бъдат взето според правителството в такива случаи с оглед опазване на човешкия живот на всеки гражданин на страната?“

Димитър Василев е биолог и природозащитник, който без да е познат на хората от екраните, има своята огромна роля в опазването на природата у нас. Спокойно може да бъде наречен пионер на природозащитата у нас:

1988/89 г. – с колеги и съмишленици биолози от Пловдивския университет започва първата чисто природозащитна кампания още по времето на комунизма –за прекратяване тровенето на гризачи и изтравянето на хиляди птици (кампанията даде началото на Зелени Балкани)
1992 г. – инициира и вдъхновява първите чисто природозащитни улични протести и шествия в новата ни история – тези на студентите (тогава) от Биологическия факултет от „Зелени Балкани – София” и настояващи за спиране използването на отрови срещу вълците и другите хищници
1995/96 - се включва заедно със "За Земята" в кампанията за недопускане на АЕЦ "Белене" и така се създава гражданската коалиция „БелеНЕ”
1995/96 – изгражда и разпространява сред съмишлениците си визията за създаване на неформална мрежа от изцяло независими хора и организации обединени в обща кауза и общи действия чрез консенсус и взаимна подкрепа – като ефективно средство за противодействие на свободните хора срещу клептокрацията и пост-комунистическата мафия-държава. Тази визия, поета от съмишлениците му, легна в основата на НПО гражданските коалиции и кампании за спасяване – първо на Кресненски пролом, после на Национален парк Пирин и роди през 2006 коалиция „За да остане природа в България”
1997 (и досега) – инициира и започна кампанията и коалицията за спасяване на Кресненски пролом
1998 – създава Блулинк – първата мрежа за електронна комуникация по природозащитни теми и за взаимна подкрепа на гражданите и НПО
1998 – е от учредителите на CVS - организация за популяризиране на доброволчеството
1999-2006 – представител на НПО във Висшия екологичен експертен (ВЕЕС) към МОСВ, през 2006 изгонен оттам и по време на протест срещу използването на цианиди и златодобива и едновременно заседание на ВЕЕС арестуван от полицията при опит за участие в заседанието
2000 - инициира и започна кампанията и коалицията за спасяване на Национален Парк Пирин
2002 – инициира кампанията и коалицията „Родопите без цианиди” (за недопускане на използването на цианиди при добива на злато)
2008 – инициира създаването на „Училище за природа – село Влахи”

 

„Колкото по-малко ме познава човек, толкова повече ме разубеждават да не продължавам. Вижте, на тази земя има непоколебими хора. Аз не съм някакъв като Бойко, едър с мускули и т.н., малък, дребен старец съм, на 63 години, но аз съм непоколебим откакто се познавам и няма кой да ме спре към това, към което съм тръгнал. В момента правя обратно броене“. Това каза пред Фрог Нюз самият Димитър Василев, който вече месец е в гладна стачка и в очакване на оставката на премиера Бойко Борисов.
В интервюто за Фрог Димитър Василев казва, че към момента се чувства добре, а решението си за гладна стачка е взел, защото не може да присъства на софийските протести. „Тук се грижа за 90-годишната си майка, която няма как да оставя и да отида в София. Фактът е, че се опитвам да правя нещо, а и както се казва – духът ми е пълен. Вярвам, че ще издържа доста дълго време“, казва той. За момента Василев не е търсил медицинска помощ и преглед.
Според него Борисов вече знае, че си отива: „Ако има малко доблест и акъл в главата, ще подаде оставка. Ако наистина го е страх, че има нещо, което трябва да изпълни, защото е човек с много зависимости, което едва ли някой в България не знае, че е така. Едва ли някой в България смята, че той сам си е сложил генералския чин, или че сам се е издигнал или че е сам във всичко това, което се е случило, поради невероятния му интелект, интуиция и начетеност и т.н. Повече от ясно е, че поставено лице и кукла на конци“.

Василев е убеден, че в България има достатъчно интелигентни хора, които да управляват, но проблемът е, че те нямат възможност да се изявят, „тъй като сме една завладяна държава“.

Може да видите цялото интервю във Фрог ТУК

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети