Общонационален протест блокира София за втори път днес

DenNews.bg
10.09.2020
размер на текста:

Общонационален протест „Велико народно въстание II“ е насрочен за днес, като обявеният му начален час е 8:00.
Протестът ще започне в района на триъгълника на властта - на площад "Независимост" между сградите на президентството, Министерския съвет и Народното събрание.
Полицията ще организира контролно-пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, които идват на протеста. МВР предприема засилени мерки за охрана, за да не допуска на протеста да бъдат внесени опасни и забранени предмети. Това обяви комисар Радослав Стойнев от Охранителна полиция в СДВР. Той уточни, че ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение.

Междувременно от МВР обявиха, че не използват представители на частни фирми за охрана, каквито публикации се появиха в интернет. Комисар Радослав Стойнев апелира гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. А ако забележат лица или групи с явни намерения да извършат груби нарушения, да подадат сигнал до полицейските органи.

От "Отровното трио" адвокат Николай Хаджигенов предупреди участниците в протеста, че по време на свиканото на 10 септември „Велико народно въстание II“ ще има много провокатори, които ще се стремят да предизвикат конфликти и насилие, но демонстрантите трябва да странят от тях.


А в случай че няма къде да се оттеглят встрани поради многото хора, мирните протестиращи са посъветвани от адвокат Хаджигенов просто да седнат на земята.

Припомняме, че на първият общонационален протест „Велико народно въстание“ гражданите отново бяха проверявани, но вечерта протестът бе превзет от групи провокатори, въоръжени с бомбички и димки – така и не стана ясно как те са успели да преминат проверките, след като полицията е проверявала дори и малките дамски чанти.

Припомняме, че на първия национален протест полицаите останаха под дъжда от бомбички, хвърляни от групи агитки над час, въпреки че мирните протестиращи направиха всичко възможно да покажат кои са провокаторите и да се разграничат от тях. Припомняме, че тогава протестиращи пострадаха, след като застанаха като жив щит пред полицейските кордони в опит да възпрат хвърлянето на бомбички. Полицията обаче тръгна в атака за овладяване на ситуацията, едва след като агитките се оттеглиха и така обект на насилие и арести станаха предимно мирни протестиращи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети