Иван Гешев в Дупница: Отворено е цялото досие на Капланов, проверяват се и „студени“ случаи

Ако хора бъдат заплашени заради случая, могат да потърсят Бюрото за защита, главният прокурор призна, че по места има зависимости, но за Дупница ще направи всичко възможно те да бъдат прекъснати

DenNews.bg
01.09.2020
размер на текста:

Отворено е цялото досие на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата, който макар и да не е официално обвинен за изчезването на 43-годишния Янек Миланов, е основен заподозрян по случая, предвид наличието на записи от камери. Това обяви главният прокурор Иван Гешев, който извърши проверка и проведе оперативка с прокурори в Районна прокуратура-Дупница днес.

Иван Гешев идва за втори път в Дупница в рамките на по-малко от седмица във връзка с изчезването на Янек Миланов.  В петък главният прокурор се запозна на място с операцията по претърсване, която започна в полето над Крайници и продължи и през следващите дни.


„Към момента изчезналото лице не е намерено. Претърсването продължава на огромна площ територии. Утре се предвижда претърсване в още една местност, вчера е включена и конна полиция. Използват се всички технически възможности, с които разполага МВР.


Работи се по няколко дела срещу лицето Капланов. Знаете, че Районен съд-Дупница му взе мярка „домашен арест“, като прокуратурата е протестирала и сега чакаме как Окръжен съд ще се произнесе по искането за задържане под стража.


Има и други досъдебни производства, които засега не искам да конкретизирам. Работи се по няколко дела, включително се проверяват „студени“ досиета във връзка с Капланов“, обясни Иван Гешев и каза, че задържаните по време на операцията в Дупница петима души само на един е повдигнато обвинение.

Иван Гешев обаче не пожела да конкретизира кой и за какво е обвинен.


Главният прокурор повтори, че е сформиран екип от ГД "Национална полиция" от направление „Убийства“, който работи по случая „Янек“, т.е. това са най-добрите професионалисти в системата.

„Ангажиран е огромен ресурс от хора и техника на МВР“, увери Гешев.


В момента се извършва проверка в РУ Дупница, която е разпоредена от вътрешния министър и е във връзка с данните, че има допуснато забавяне на ефективните следствени и издирвателни работи по случая „Янек“, както и че не е потърсена навреме помощ от ГД "Национална полиция", и че прокуратурата в Дупница не е информирана навреме.

„Извършва се проверка от МВР на РУ Дупница. Тече и планова проверка на Районна прокуратура-Дупница от страна на Апелативна прокуратура. Дали има забавяне в работата на РУ Дупница ще бъде изяснено в хода на проверките, които са разпоредение от вътрешния министър Терзийски“, посочи Иван Гешев.

 

Относно подлагането на детектор на лъжата в хода на разследването главният прокурор обясни, че изследването с полиграф не е доказателство само по себе си.

„Това е дейност от кръга на оперативно-издирвателните мероприятия, които полицията извършва. Може да е в помощ, но не е доказателство, както и не е доказателството разпознат от куче мирис“, обясни главният прокурор.


Той не можа да представи резултати от съвместните проверки, които бяха извършени от редица институции под надзора на прокуратурата в Дупница.

„Основен приоритет в тези проверки са дейността и бизнесите на обвиняемия Капланов. Прокуратурата ще обобщи и представи резултатите от проверките“, посочи още той.

Предадохме на главния прокурор въпроса на хилядите съпричастни със съдбата на Янек хора – има ли надежда и доказателства.

„Работи се по няколко досъдебни производства. Едното е за изчезналото лице. Работи се с огромен капацитет и ресурс на МВР. Периметър за издирване от 120 кв. км ще бъде разширен.

Мога да уверя гражданите на Дупница, че се прави всичко възможно и всичко, което е в компетенцията на прокуратурата и МВР, за да се разреши случая.

Ако нямаме надежда, няма да работим. Няма да се откажем, ще отделим колкото е нужно време и ще влагаме колкото трябва кадрови и други ресурси, за да си свършим работата. Не само по това дело, а всичко което се отнася за това лице Капланов“, каза още Гешев.


На въпрос защо се е стигнало до ситуацията днес да говорим за „студени“ досиета той отговори така: „Ще проверим всички стари случаи. Причините днес да говорим така са много, но най-вече това са изградените през годините зависимости на местно ниво. Не искам да кажа нищо лошо за колегите от Дупница, но принципът е такъв – изградени са през годините зависимости“.


Главният прокурор каза още, че ако се появят заплахи към граждани във връзка със случая „Янек“, то хората трябва да потърсят не местната полиция, а прокуратурата.


„Поел съм ангажимент. Този случай е на специален надзор. Така че това дело ще се работи колкото време трябва и с какъвто ресурс трябва. включително ще се направи и всичко възможно, ако има застрашени лица, свързани с разследването, да се осигури тяхната безопасност. Включително и от Бюрото за защита на свидетелите.

Хората да се обръщат към прокуратурата или към главния прокурор. Имаме Бюро за зашита на свидетелите, неговата работа е това.

Знам, че по места има липса на доверие, страх и какво ли още не. Не мога да реша всички проблеми, но с този случай съм се ангажирал и ще направя всичко възможно тези местни зависимости да бъдат прекъснати“, посочи още Гешев.

 

Припомняме, че 43-годишният Янек, който живее от 17 г. във Франция, изчезна безследно в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери, че се намира в джипа на Васил Капланов-Каплата.
Засега досъдебното производство за отвличането на Янек се води срещу неизвестен извършител.

Капланов бе арестуван и обвинен за държане на боеприпаси.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети