Парапланерист от Дупница се включи доброволно в издирването на Янек, направени са детайлни снимки и видеа от въздуха

DenNews.bg
01.09.2020
размер на текста:

Парапланеристът Петьо Кюкрчийски се включи доброволно в операцията по издирването на изчезналия и най-вероятно отвлечен Янек Миланов от Дупница.

Петьо спонтанно взима решението вчера, днес към 7 часа сутринта вече е на летището на Крайници с цялото необходимо оборудване, след като полицията е одобрила идеята.


По време на полета с Петьо е бил и криминалист от Дупница, който е насочвал облитането към вероятни места, където Янек може да е скрит – жив или мъртъв.

От въздуха са направени детайлни снимки и ведео на районите на Крайници, Червен брег, покрайнините на Дупница, Овчарци, Самораново и Ресилово – това са огромни терени с множество водни обекти, включително и микроводоеми, които са изключително трудно за обход и проверка по земя.

Кюркчийски обясни, че е обърнато и специално внимание на района на пустеещото от години село Яребковица.


„Целта беше да има детайлни снимки и видео от въздух, по които разследващите могат да се ориентират. Има множество обекти, за които не се знае или трудно се забелязват от земята. На база информацията от въздуха могат да бъдат насочени претърсванията по земя. Тази информация може да бъде обработена и да бъде полезна“, обясни Петьо Кюркчийски, който има богат летателен опит.

Полетът е продължил над час, а на места е облитано от минимална за възможностите на летателната машина и терена височина.

43-годишният Янек, който живее от 17 г. във Франция, изчезна безследно в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери, че се намира в джипа на Васил Капланов-Каплата.
Засега досъдебното производство за отвличането на Янек се води срещу неизвестен извършител.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети