Задържаните от блокадите в София са освободени, журналистът Пламен Даракчиев е в болница

DenNews.bg
07.08.2020
размер на текста:

Задържаните при разчистването на блокадите в София са освободени, като журналистът Пламен Даракчиев е транспортиран в болница, тъй като е диабетик, а инсулинът му е бил в раница, която или е иззета от полицията или се е изгубила по време на полицейската операция на Орлов мост тази сутрин.

Даракчиев е поискал лекарска помощ скоро след задържането на протестиращите, той е бил отведен с линейка. Това обясниха протестиращи, които се събраха пред Първо районно управление, където арестуваните бяха отведени и държани. Към момента не е ясно какво е състоянието на журналиста, който участваше в блокадата на Орлов мост от първия ден.

От МВР съобщиха, че 12 души са задържани при акцията на полицията за освобождаване на движението в София. Осем от тях не са се подчинили на полицейско разпореждане и са отведени в Първо РПУ, а трима са отведени за установяване на самоличността. На осемте ще бъдат съставени актове, съобщи на брифинг зам.-шефът на Охранителна полиция към СДВР Тони Тодоров.

По думите му, до акцията на полицията рано тази сутрин се е стигнало, след като в Столична община и МВР са постъпили жалби от граждани за възстановяване на движението през блокираните кръстовища.

"Вчера на база ежедневния анализ, който правим в СДВР, бе взето решение да се предприемат действия по възстановяване на движението. За тази цел в 4.30 ч. служители на СДВР пристъпихме към тези три места, където чрез високоговорители разпоредихме да напуснат пътното платно и да събират намиращите се там предмети. Бяха направени много записи, както от присъстващите, така и от камерите на полицията. Категорично заявявам, че физическа сила в рамките на нашите правомощия беше използвана само срещу един човек на Орлов мост, който отказа да напусне кръстовището. Физическата сила беше в рамките на нашите правомощия, няма и претенции от самото лице. Просто беше хванат под мишници и изведен от кръстовището", обясни Тодоров.

Зам.-шефът на Охранителна полиция бе категоричен, че полицията няма да допусне повече разполагането на палаткови лагери по основните пътни артерии в София.

"Конституционно право е и правото на протестиране, но ежедневно съм подчертавал, че правото на всеки човек да протестира е уредено в подзаконови нормативни актове и всеки е свободен да протестира, но заявявайки това в Общината и протестирайки по определения ред и начин. Затова предприехме действия по освобождаване на кръстовищата и възстановяване на обществения ред, за да осигурим и правото на свободно придвижване на всички останали граждани. От тук нататък няма да позволяваме блокирането и престоя на кръстовища. Ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва спокойно", каза Тодоров.

ПР-експертът и един от организаторите на протеста от т. нар. "Отровно трио" Арман Бабикян, който бе един от задържаните, обясни, че е бил отведен в Първо РПУ за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той беше освободен около 7:30 ч. и сподели:

"Изглежда не знае, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и, надявам се, онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България".

Припомняме, че със синхронизирана полицейска операция с един начален час рано тази сутрин полиция вдигна блокадите и във Варна, Пловдив и на пътя край Стара Загора.

На нито едно място не е имало ескалация на напрежението.

Адвокати коментираха, че ще атакуват начина на изземване на личните вещи и вдигането на блокадите.

Личните вещи на протестиращите в София са иззети без съставяне на протоколи. Протестиращи свидетелстват, че при товаренето им на камион по вещите да нанесени щети.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети