С координирана акция през нощта полицията разчисти всички блокади в страната, има задържани

DenNews.bg
07.08.2020
размер на текста:

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР.


Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата в София, предаде БГНЕС.
Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления.
Малко след 6.00 часа движението на Ларгото, "Орлов мост" и Ректората беше възстановено.

Мая Манолова и Арман Бабикян са били на кръстовището, по непотвърдена информация Бабикян е арестуван. "Арман Бабикян е арестуван и отведен в 1-во районно управление - София. Жандармерията е в трите лагера. Има и други задържани. Идвайте към една от точките или пред 1-во районно.", пише в пост на "Отровното трио" във Facebook.

Припомняме, че протестите започнаха преди точноо месец, а блокадите преди десетина дни. По неофициална информация част от протестиращите са арестувани. В момента кръстовището е блокирано, но от жандармерия.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив беше премахнат от полицията малко преди 5 часа. Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. Рано сутринта от Министерство на вътрешните работи изпратиха имейл, в който се казва: "МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната."

 

Протестиращият Манол Глишев разказа, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4.30 часа.

"Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме "не" , може би някъде към двайсетина души отговорихме "не" , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа."

Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището на Орлов мост, вече са премахнати. Плакати и останали от протестиращите вещи се товарят на коли на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.

Протестиращият Мирослав Спасов разказа пред bTV, че около 3 ч. през нощта е изчезнал полицейският бус, който всяка нощ до момента ги е пазел и опасенията са били, че се готви провокация от цивилни лица. Час по-късно униформени ги обградили отвсякъде.

"Не е имало сериозни силови действия, навлязоха в лагера, започнаха да изискват хората да освободят кръстовището. Арестуваха хората, които останаха в кръстовището. Видях трима, един от тях е Пламен Даракчиев - видях как го носеха за ръцете и за краката към полицейския бус", разказа Спасов.

Центърът на София беше буквално блокиран в хода на акцията. "Събираха лични карти на всички.

„Говорим вече за безправие -който иска да си тръгне може да си получи личната карта и да си ходи", разказа Теодор Катранджиев, който е бил в лагера пред бившия Партиен дом.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив - това до Баня Старинна - беше вдигнат след намерсата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват тук. Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителитена реда са започнали да вдигат палатките.

Хора от лагера подчертаха, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.
Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

 

В момента пред Първо районно в София има протестиращи, защото се предполага, че задържаните са отведени там. Пред входа е и адвокат Николай Хаджигенов, който се включи за кратко на живо във Фейсбук, като каза "Вече окончателно сме Северна Корея". На неговото видео се чу че на място е и Мая Манолова. За момента няма данни дали до задържаните да допуснати адвокати.
Припомняме, че при ареста на Минчо Спасов заради спирането на метрото в София до него и другият арестуван в продължение на часове не бяха допускани адвокати, макар те да стоеха пред полицейските управления часове.

Припомняме, че осигуряването на адвокатска защита по закон трябва да бъде осигурена в момента на задържането.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети