Внесоха сигнал в прокуратурата срещу блокадите на кръстовища в София

DenNews.bg
06.08.2020
размер на текста:

Представители на фейсбук групата "Не подкрепям протеста" внесоха жалба в Софийската градска прокуратура срещу блокадата на кръстовища с столицата, съобщи БНТ. В нея те твърдят, че протестиращите извършват хулигански действия с особена дързост и циничност. Към жалбата е приложена и подписка.
От осем дни са денонощно блокирани с палаткови лагери кръстовището на бул. "Цар Освободител" на Ларгото, както и кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Според противниците на протеста недоволните от управлението пречат на останалата част от хората да се придвижват спокойно, да работя и почиват. Инициаторите на подписката твърдят още, че правата им са нарушени.


Административният съд в Стара Загора разпореди проверка кой и защо блокира пътя за Хасково и кой е издал заповед да се преустанови движението в отсечката, съобщи БНТ. Делото е образувано по искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията - Варна. Проверката е приключила, предстои произнасянето на съда.

Движението на пътя беше преустановено на 31 юли при опит на протестиращи от Стара Загора да се придвижат до автомагистрала "Тракия", за да я блокират. Намерението им беше осуетено от полицейска блокада, а протестиращите вече осми ден са на пътя и към момента продължават да настояват да потеглят в автошествие до "детелината" на магистралата. Между тях и полицията текат усилени преговори за освобождаване на пътя.
Както стана ясно от клипове в социалната мрежа, полицеският кордон и постове всъщност възпрепятстват и връщат автомобилите, а не протестиращите. 

 

Припомнете си ТУК решението на Комитета за човешките права към ООН, според което всеки гражданин има право на мирен протест.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети