ЛиЛана се прибира вкъщи с мярка домашен арест

DenNews.bg
06.08.2020
размер на текста:

Апелативният специализиран наказателен съд промени мярката за неотклонение на бившата певица Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, от задържане под стража в домашен арест.
Решението на втората инстанция дойде седмица, след като Специализираният наказателен съд отказа да пусне Деянова от килията поради опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.
Бившата певица, която от години има бизнес, съдружникът й Мартин Димитров и брат й Александър Деянов-Скилър са обвинени за участие в престъпна група за незаконно усвояване на евросредства и обвинение за заплаха на длъжностни лица. Димитров също е под домашен арест, а Скилър е на свобода срещу парична гаранция, която не плати, но въпреки това не беше задържан.
Преди седмица ЛиЛана обяви че вече е стартирала процедура и ще води дело в Страсбург, тъй като процесът срещу нея и съдружника й е репресия, както и че те са заложници, а не са обвиняеми.
Решението на апелативните спецмагистрати е окончателно. Бившата певица трябва да бъде освободена незабавно. Тя и Димитров прекараха над 4 месеца.

Преди седмица съдът не промени мярката й, въпреки категоричната медицинска експертиза и показанията на вещото лице, че здравословното й състояние се влошава от условията в ареста. Деянова има 3 операции на гръбначния стълб. При извършения преглед, постановен от съда, се установи, че има 2 възпалени прешлена. Всички медицински лица, участвали в изготвянето на експертизата са категорични, че оставането в ареста крие риск за живота й. Състоянието й изисква постоянно движение, специфични упражнения, физиотерапия. Това е абсолютно невъзможно при 24-часов строг тъмничен режим, спане на метална койка и при цялата влага в ареста.
Към нея и съдружника й Мартин Димитров са прилагани невиждани мерки за сигурност - килиите им са заключени с допълнителен катинар и при всяко отваряне присъстват по 7 човека, които снимат и с камера. Подобно нещо се е случвало само по време на предварителните арести на братя Галеви, казват охранителите в затвора.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети