Прокуратурата няма работа да се произнася за Етичния кодекс на българските медии

DenNews.bg
05.08.2020
размер на текста:

"Комисията за журналистическа етика се запозна с позиция на Дирекция "Публична комуникация" на Прокуратурата на РБ от 4 август 2020 г., в която дирекцията "намира за нужно да подчертае, че е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии“. Комисията за журналистическа етика намира за нужно да подчертае, че е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на Етичния кодекс на българските медии". Това гласи кратко съобщение на сайта на Комисията по журналистическа етика.

Съобщението е факт заради позиция на прокуратурата от вчера, 4 август. В позицията прокуратурата обръща внимание на статия на "Свободна Европа" за прокурор Боряна Бецова със заглавие: "Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов". Тя е един от наблюдващите прокурори по проверката на записите, свързвани с Бойко Борисов, но самата проверка е за незаконното им правене, а не по същество върху съдържанието им и има ли в него основания да се започне проверка за престъпление.

Името на Бецова стана известно заради това, че тя спря проверката по сигнал на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Причината, според прокуратурата, е, че в случая не са открити данъчни нарушения.
"Съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика", смята прокуратурата, като счита, че авторът му Борис Митов "тенденциозно" обръща внимание на Бецова. И добавя: "Публикацията съдържа и отделни примери от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за период от няколко години, като чрез тях се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните ѝ задължения". "Дирекция „Публична комуникация“ намира за нужно да подчертае, че с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Видно е, че публикацията е поставена в секция "Новини" на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция "Мнение", което би придало съвсем друго значение на материала", завършва прокуратурата.

Според журналистите обаче коментарите на прокуратурата са напълно неоснователни и са опит за вмешателство в работата на медиите и дори са опит за сплашване на свободни журналисти.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети