Борисов събира партийния актив със задължителна квота за присъствие

DenNews.bg
05.08.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов свиква депутатите, евродепутатите, кметовете на ГЕРБ, общински лидери, координатори от цялата страна днес. От партийната централа на ГЕРБ потвърдиха за срещата на 5 август, но не дадоха никаква конкретика.
"Когато сме готови, ще пуснем прессъобщение", е лаконичният отговор от там.

Вчера се появиха снимки на разпратените до структурите в страната снимки, от които се вижда, че има строго изискване да се пътува само с лични автомобили, а партийците по места са длъжни да осигурят хора по наложена квота – в списъка срещу всяка област или град е посочена цифра на задължителната бройка членове, които трябва да присъстват на срещата в Тех Парк-София

Припомняме, в страната от 26 дни има протести с искане оставка на кабинета "Борисов-3" и на главния прокурор Иван Гешев.

Предишните две правителства на ГЕРБ бяха с недовършен мандат заради протести.

Първата оставка в настоящия кабинет "Борисов-3" бе на здравния министър Николай Петров за сключени договори с дружества, свързани с партньора на дъщеря му. Тя бе месеци след като третия кабинет "Борисов" встъпи в длъжност през месец май 2017 г.

След това енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, но тя не бе приета. Тя щеше да се раздели с поста си заради познанството си с шефката на "Инерком" - кандидат-купувача на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което снабдява с ток София и стратегически обекти от Югоизточна България.

След катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души и разследване, че пътната настилка не отговаря на изискванията, си тръгнаха трима министри - транспортният Ивайло Московски, регионалният Николай Ненков и вътрешният - Валентин Радев.

След това Ненков стана зам.-министър в министерството, което оглавяваше преди това и се появяваше с премиера при разглеждането на различни инфраструктурни обекти.

Вицепремиерът Валери Симеонов се върна в парламента след като се изказа грубо за майките на децата с увреждания, които нямаха друг изход, освен да излязат на протест, за да поискат социални права за живота на децата си.

Оставката на социалния министър Бисер Петков бе приета от втори път. Мотивът за нея бе бавни темпове, а реално - написаният социален закон е неприемлив за различни социални групи.

Правосъдният министър Цецка Цачева бе повлечена от скандала Апартаментгейт, който се оказа фатален за двама зам.-министри и за втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Двамата зам.-министри, пометени от Апартаментгейт са Красимир Първанов е освободен на енергетиката и Ваня Колева от поста заместник-министър на младежта и спорта.

Проверка на къщите за гости бе поводът министърът на земеделието Румен Порожанов да освободи креслото във ведомството.

След като цял град като Перник остана няколко месеца без вода и в различни места на България въздухът бе силно замърсен, спецпрокуратурата влезе в Министерството на околната среда и водите и арестува министър Нено Димов. На следващия ден от ареста Димов подаде оставка. По-късно бе освободен и неговия заместник Красимир Живков по обвинение за връзки с вносители на боклук в страната.

На 23 юли 2020 г. бяха направени най-мащабните промени в кабинета "Борисов-3". Премиерът прие оставките на вътрешния министър Младен Маринов, финансовия Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов, и на министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети