Румен Овчаров: Има поръчка срещу мен, неудобен съм за Борисов и Пеевски

DenNews.bg
04.08.2020
размер на текста:

 На всеки в България може да му бъде отнето всичко. България вече не е само ресторант ”Осемте джуджета”, тя вече става страната на осемте джуджета. Това каза бившият енергиен и икономически министър в кабинета на Сергей Станишев в ефира на bTV. Румен Овчаров беше осъден на 2 години условно за безстопанственост, съобщиха от прокуратурата.

 

Присъдата е по обвинението, че не е упражнил достатъчно контрол върху някогашния директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов, вследствие на което чрез договор за наем изключителните права за добив на въглища на "Мини Бобов дол" били прехвърлени на мина "Ораново" (собственик по това време е Красимир Михайлов-Паргов). Според прокуратурата от това са настъпили вреди за 24 млн. лв. за държавата. Признатите от съда щети от действията на Овчаров обаче са изчислени на 16 млн. лв. Той свързва обвинението към него с акцията на прокуратурата срещу президента и атаките срещу БСП. Той намеси имената на Бойко Борисов и Делян Пеевски и заяви, че за тях се е превърнал в проблем. Не позволявам на Пеевски да овладее БСП, добави Овчаров. "Аз не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то по време на съдебно производство. Всяка теза от защитата на обвиняемия се квалифицира като защитна теза. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции. От 100 необосновани обвинения доказателства няма да се получат.

Първо прокуратурата взима функцията на говорител от последна инстанция. Не е вярно, че аз не съм упражнил контрол върху някой си и съм прехвърлил права. Аз съм осъден за това, че като министър не съм упражнил контрол над едно дружество и не съм събрал наемите. Обвинителният акт е тезата на прокуратурата. Присъдата е абсурдна и абсолютно поръчкова. Държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества и играе ролята на общо събрание. Тя има функции като приема годишният отчет, и е приела правилник ,че всички министри са собственици на капитал, но нямаме право на контрол, нито пък на управление. Този наем, който ми се присъжда като вина е платен и събран", каза още Овчаров. "Съдията Пламен Евгениев през цялото време е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моя адвокат на всяко дело му иска оставката, тя разбира се не се подава. Знаете как и от кого зависят назначенията - зависи от прокурорската квота на Висшия съдебен съвет и Иван Гешев. Той се спря и на темата за протестите, както и вътрешната борба в БСП. "Очевидно е, че протестът няма политически образ. Задкулисието или Октоподът е преценил, че битката за БСП е ключова. Първата битка бе по времето на Виденов, второто бе по времето на Станишев, третата е сега.

Ако спечелят определени хора в БСП като Кирил Добрев, Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които спонсорират вътрешната опозиция в БСП, са поръчали мен - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на опозиционерите и печалбите, които имат, обясни ситуацията Овчаров.

Източник: Actualno.com

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети