И конна полиция се включи в издирването на Янек Миланов

МВР и прокуратурата ще работят до завършване на случая, дори да има минимална надежда, увери гл. комисар Николай Хаджиев

DenNews.bg
31.08.2020
размер на текста:

И конна полиция се включи днес в издирването на Янек Миланов, който изчезна в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата.

Изп. длъжността директор на Главна дирекция Полиция главен комисар Николай Хаджиев обясни за национални медии, че включването на конната полиция в операцията е за по-трудно достъпни райони.


При посещението на екипа ни на място полицейските части, включително конна полиция, бяха в района на полето над село Крайници, като скоро след това водачите на полицейските коне се оттеглиха за почивка и водопой на животните.

 

 

В момента в Дупница е изключително горещо – полицаите почти не спират с обходите, но конете имат нужда от почивка за водопой.

 

Очакванията са, че конна полиция може да извърши претърсване на районна на село Яребковица, от което отдавна са останали само полуразрушени и разрушени къщи.

Според дупничани, особено тези, които познават навиците на Капланов, именно село Яребковица и района му може да е мястото където да бъде укрит Янек – жив или мъртъв. А причината е, че Капланов често ловувал в района над селата Червен брег, Крайници и Яребковица. Той познавал изключително добре района.

Селото е изключително трудно достъпно – необходими са или високопроходими джипове, или може да бъде достигнато пеша или с коне. За път обаче са необходими поне два часа, без да се отклоняваш.


Припомняме, че издирването е съсредоточено в районна на Крайници, защото според времето от преминаването на джипа на Капланов в посока селото, когато той е бил с Янек, и връщането на Капланов сам не е достатъчно, че той да се е отдалечил значително от района на Крайници.


Но както днес посочи бившият шеф на отдел „Убийства“ в МВР Ботьо Ботев в коментар по случая „Янек“ - заради забавянето на ефективните полицейски действия Капланов е имал предостатъчно време да промени местонахождението на Янек – жив или мъртъв, ако Капланов е извършител на отвличането.


Възможно е в случая да са замесени повече лица. Затова и наред с операциите, които се проведоха успоредно в петък в Дупница, са търсени и евентуални съучастници.


Припомняме, че издирването започна в петък в присъствието на главния прокурор Иван Гешев и директора на Главна дирекция Национална полиция Николай Хаджиев. След анализ на ГД Полиция и екип от отдел Тежки престъпления и убийства е набелязана за претърсване площ от 120 кв. км.

 

 

Попитан дали задържаният по процесуалните действия до момента - Каплата, е посочил конкретни терени за търсенето на Янек, Николай Хаджиев уточни, че той по никакъв начин не съдействал на МВР, а всички действия на полицията били плод на анализите, направени в системата.


На въпроса дали има данни Янек да е жив, Хаджиев увери: "органите на МВР и прокуратурата ще работят до завършване на случая, дори да има минимална надежда".

 

Днес става точно месец от изчезването на Янек Миланов ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети